Koe uusi yle.fi

Kiinan terrakotta-armeijaan kaivettiin uusia sotilaita

Löytöjen kirkkaat värit yllättivät tutkijat.

kulttuuri
Kiinalaiset arkeologit ovat löytäneet 110 uutta terrakottasotilasta. Sotilaat muovailtiin alunperin suojelemaan yhdistyneen Kiinan ensimmäisen keisarin hautaa.
Kiinalaiset arkeologit ovat löytäneet 110 uutta terrakottasotilasta. Sotilaat muovailtiin alunperin suojelemaan yhdistyneen Kiinan ensimmäisen keisarin hautaa. China Out / AFP Photo / Lehtikuva

Kiinalaiset arkeologit ovat löytäneet 110 uutta sotilasta Kiinan 1 800 vuoden ikäiseen terrakotta-armeijaan. Luonnollista kokoa olevien sotilaiden lisäksi Xianin alueelta löytyi 12 savihevosta, osia vaunuista, aseita ja työkaluja.

Pienesineitä löytyi kaikkiaan yli 300, keraamisten lisäksi myös pronssisia. Tutkijat paikallistivat samalla 11 sotilasta, joita ei vielä kaivettu esiin.

Uudet löydöt ovat hyvin säilyneitä ja värikkäiksi maalattuja. Tukijat yllättyivät siitä, miten kirkkaina värit olivat säilyneet sekä sotilaissa että niin ikään löytyneessä kilvessä, jota koristavat Qin-dynastiallle tyypilliset punaiset, vihreät ja valkoiset geometriset kuviot.

Qin Shihuang oli yhdistyneen Kiinan ensimmäinen keisari. Terrakotta-armeija muovailtiin suojelemaan hänen hautaansa. Sotilaita arvellaan olevan yli kahdeksantuhatta ja hevosia miltei seitsemänsataa.

Ensimmäiset sotilaista löytyivät vuonna 1974 kaivon kaivuutöissä. Vuodesta 1987 alkaen armeija on ollut yksi YK:n kulttuuri- ja tiedejärjestön Unescon maailmanperintökohteista.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset