Vaasan sairaanhoitopiirin miljoonapiirin vaihtopäätös syksyyn

Miljoonapiirin vaihto ei onnistu pelkällä valtioneuvoston päätöksellä, vaan siitä pitää antaa asetus. Vaikka asiaa on kiirehditty, asetusta ei saada valmiiksi ennen lomia.

Kotimaa
Sydänleikkaus.
Sydänleikkaus.Teemu Laitila / Yle

Lopullinen päätös Vaasan sairaanhoitopiirin miljoonapiirin vaihdosta venyy näillä näkymin syksyyn. Lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että vaihdon vaatimaa asetusta ei luultavasti saada valmiiksi ennen lomia.

Keistisen mukaan vielä on paljon selvitettävää, ennen kuin asetus on valmis. Ministeriössä tarkistetaan nyt, mitä kaikkea on otettava huomioon. Miljoonapiirin vaihdon myötä tulee muutoksia esimerkiksi valtion korvauksiin sekä tutkimusrahoitukseen erityisvastuualueille.

Miljoonapiirin vaihdoksen Tampereelta Turkuun on määrä astua voimaan ensi vuoden alusta. Keistisen mukaan suurta kiirettä ei ole, vaikka päätös venyykin kesälomien jälkeen.

- Tämä ei ole nopea prosessi. Meidän pitää tarkistaa, että miljoonapiirin vaihto ei törmää muun lainsäädännön kanssa, Keistinen toteaa.

Nykyiset erva- eli erityisvastuualueet ovat toimineet erikoissairaanhoitolain voimaantulosta lähtien eli pari vuosikymmentä. Aikaisemmin ei ole tapahtunut miljoonapiirin vaihtoja.