1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kansainvälisen rikostuomioistuimen delegaatio vankilaan Libyassa

Muammar Gaddafin poikaa tapaamassa ollut Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n nelihenkinen delegaatio pidätettiin torstaina. Nyt heidät on siirretty vankilaan. ICC:n juristin epäillään yrittäneen toimittaa luvattoman viestin Gaddafin pojalle.

Ulkomaat

Libyassa pidätetyt Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n edustajat on siirretty vankilaan. Diktaattori Muammar Gaddafin poikaa Saif al-Islamia tapaamaan saapunut nelihenkinen delegaatio pidätettiin Zintanin kaupungissa Libyan länsiosassa torstaina.

Gaddafin pojan vanginneen Zintanin prikaatin johtaja Ajmi al-Atiri sanoo, että ICC:n työntekijät on pidätetty 45 päivän ajaksi tutkinnallisista syistä. Pidätyksen syynä on se, että viranomaisten mukaan ICC:n australialainen juristi yritti toimittaa Saif al-Islamille Libyan turvallisuuden kannalta vaarallisia dokumentteja.

Australia on vaatinut Libyaa vapauttamaan juristi Melinda Taylorin. Muut vangitut ovat ICC:n venäläinen ja espanjalainen työntekijä sekä delegaation libanonilainen tulkki. Ryhmä oli saapunut avustamaan Saif al-Islamia valitsemaan itselleen puolustusasianajajan.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen edustajia saapui sunnuntaina Libyaan neuvottelemaan delegaation vapauttamisesta.

"Koodikielinen kirje"

Pidätykseen johtaneen dokumentin väitetään olevan Saif al-Islamin entisen avustajan lähettämä kirje. Zintanin prikaatin edustajien mukaan kirje oli kirjoitettu koodikielellä, jonka vain lähettäjä ja vastaanottaja ymmärtävät.

- Libyan lain mukaan kysymys voi olla vakoilurikoksesta, sanoo Ahmed Jehani, joka on Libyan edustaja ICC:ssä.

Zintanin prikaati vangitsi Muammar Gaddafin pojan Saif al-Islamin viime marraskuussa, kun hän oli pyrkimässä Libyasta naapurimaa Nigerin puolelle.

Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi 39-vuotiaasta Saif al-Islamista pidätysmääräyksen Libyan väkivaltaisen kansannousun aikana. ICC epäilee hänen syyllistyneen ihmisoikeusrikoksiin ja siviilien murhiin. Kansainvälinen rikostuomioistuin on vaatinut Libyaa luovuttamaan Saif al-Islamin Haagiin oikeudenkäyntiä varten, mutta Libya aikoo järjestää itse oikeuskäsittelyn.

Libyan pitkäaikainen diktaattori Muammar Gaddafi vangittiin ja surmattiin viime syksynä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi