1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jättisäiliöt selventävät ilmastonmuutoksen vaikutuksia mereen

Hangon edustalla alkaa tiistaina mittava merentutkimushanke. Kansainvälisessä tutkimuksessa selvitetään suurten koelaitteiden avulla, miten meren happamoituminen vaikuttaa esimerkiksi sinilevien esiintymiseen.

Kotimaan uutiset
Tutkimuslaitteita merellä.
Suomenlahdelle, Hangon edustalle tulee yhdeksän tutkimuslaitetta.Ulf Riebesell / IFM-GEOMAR

Suomenlahdella, Hangon Trvärminnen eläintutkimusaseman edustalla alkaa tiistaina kansainvälinen tutkimus ilmastonmuutoksen vaikutuksista meriluontoon.

Saksalainen tutkimusryhmä laskee mereen yhdeksän kuudenkymmenen kuutiometrin kokoista mesokosmia eli suljettua tutkimuslaitetta. Laitteisiin pumpataan hiilidoksidia, jolloin merivesi niiden sisällä happamoituu.

Nyt tutkitaan, suosiiko merten happamoituminen esimerkiksi sinileviä, vai voiko käydä päinvastoin.

Tvärminnen johtaja Marko Reinikainen

Tvärminnen johtaja Marko Reinikainen Helsingin yliopistosta kertoo, että hiilidioksidi on valittu tutkimuskohteisiin luonnollisesta syystä.

- Kun hiilidioksiditasot kohoavat ilmakehässä, ne kohoavat myös meressä. Siksi tässäkin tutkimuksessa vesi happamoitetaan nimenomaan hiilidioksidilla.

Miten käy sinilevien?

Ilmastonmuutoksen yhteydessä on ennakoitu, että meret happamoituvat ja näin on jo osin käynytkin, Reinikainen sanoo. Etenkin vaikutukset merielämälle tärkeille eläin- ja kasviplanktoneille kiinnostavat.

- Kun meren kemia muuttuu, myös plankton-yhteisön edellytykset muuttuvat. Nyt tutkitaan myös suosiiko merten happamoituminen esimerkiksi sinileviä vai voiko käydä jopa päinvastoin, että sinilevät vähenevät.

Suurtutkimus tunnustusta Tvärminnelle

Tvärminnessä ollaan suuresta tutkimushankkeesta innoissaan.

Itämeri on kansainvälisestikin tärkeä tutkimusalue ja Tvärminnessä olosuhteet ovat hyvät tutkimuksen tekemistä silmällä pitäen.

- Tämä on suuri huomionosoitus suomalaiselle tutkimusasemalle. Samalla tämä on iso mahdollisuus meidän kotimaisille tutkijoille verkostoitua ja luoda uusia kontakteja, kiittelee Tvärminnen johtaja Marko Reinikainen.

Vaikutuksia merieliöihin seurataan heinä-elokuun taitteeseen asti. Päättymisaikataulu riippuu osin juuri sinilevien kukinnasta ja niiden esiintymisestä kesän aikana.

Ennen Hankoa tutkimusryhmä on tehnyt kokeita muun muassa Hawaijilla, Norjassa ja Ruotsissa.

Lue seuraavaksi