Miksi "Jeppe" pelaa?

Peliriippuvuus on luultua yleisempi ongelma. Suomessa noin 130 000 kärsii siitä. Tämän takia peliriippuvuuden syitäkin tutkitaan entistä tarkemmin.

Kotimaa
Sormet rahapelin nappuloilla
Yle

Peliriippuvuuden syyt ovat vielä osittain hämärän peitossa. Jo aiemmin on tiedetty, että mielihyvää aiheuttavat aineet, kuten huumeet ja alkoholi, vapauttavat aivoissa runsaasti dopamiinia. Tämä saa aikaan hyvän olon tunnetta henkilössä.

Turun PET-keskuksessa tehdyissä tutkimuksissa peliriippuvuudelle ja dopamiinin runsaalle vapautumiselle on löydetty yhteys.

- Myös rahapelaaminen vapauttaa dopamiinia aivojen palkkiojärjestelmässä. Tutkimustemme valossa ei edes pelituloksella ole sinänsä merkitystä. Voitti koehenkilö tai ei, niin dopamiinia vapautuu aivoissa. Mitä vaikeampi peliriippuvuuden taudinkuva on sitä enemmän dopamiinia vapautuu pelaamisen aikana, tutkijalääkäri Juho Joutsa Turun yliopistosta selittää tutkimustuloksia.

Peliriippuvuudesta kärsivän henkilön aivojen palkkiojärjestelmä toimii siis erilaisesti kuin muiden. Aivojen dopamiini-aineenvaihdunta on runsasta rahapelaamisen aikana.

Turussa on tutkittu peliriippuvaisten aivojen dopamiinitoimintaa jo muutaman vuoden ajan. Tutkimuksesta saadut tulokset tuovat olennaista lisätietoa peliriippuvuuden syihin ja tämä edesauttaa tulevaisuuden lääkekehitystyötä.

Laboratoriossa pelattiin rahapeliä

Valtakunnallisessa PET-keskuksessa järjestetyssä tutkimuksessa oli mukana 44 koehenkilöä. Tutkimuksessa mukana olleet pelasivat valvotuissa koeoloissa Raha-automaattiyhdistyksen hedelmäpeliä.

Tutkimuksessa mukana ollut peliriippuvainen on kärsinyt ongelmasta jo vuosien ajan.

Voitti koehenkilö tai ei, niin dopamiinia vapautuu aivoissa.

Juho Joutsa

- Ei ihminen ole oma itsensä, kun hän on peliriippuvuuden kourissa. Silloin alkaa sellainen valehtelu ja salailu, eikä oikein arkiaskareet luonnistu. Pelaaminen häiritsee jokapäiväistä elämää.

Mukana ollut peliriippuvainen kokee tutkimuksen tärkeäksi.

- Jos tämä taas antaisi pienen lähtökipinän pelaamattomuuteen. Haluan kaiken mahdollisen avun itsellle ja muille peliriippuvaisille ja uskon, että näiden tutkimusten kautta sitä apua varmasti tulee.

Parkinsonia sairastavat kärsivät peliriippuvuudesta

Myös Parkinsonin potilaita oli mukana tutkimuksessa, koska heillä peliriippuvuus on seitsemän kertaa yleisempää kuin muulla väestöllä.

- Parkinsonin tautia sairastavia hoidetaan aivojen dopamiiniaktiivisuutta lisäävillä lääkkeillä. Tämä sitten saa aikaan tämän vietin pelaamiseen, tutkijalääkäri Juho Joutsa toteaa.

Ei ihminen ole oma itsensä, kun hän on peliriippuvuuden kourissa.

Peliriippuvainen

Tutkimuksesta saadut tulokset tuovat olennaista lisätietoa peliriippuvuuden syihin. Tutkimukset kuitenkin jatkuvat, sillä riippuvuuteen vaikuttavat monet tekijät. Tulevaisuuden tavoitteena on kehittää lääke peliriippuvuuteen.

- Tavoitteena on hoitomuotojen kehittäminen. Kun syyt on selvitetty, voidaan tietoja käyttää myöhemmin lääkekehityksessä. Toiveena olisi, että seuraavien kymmenien vuosien aikana saadaan tehokkaita lääkkeitä näihin ongelmiin, Joutsa sanoo.

Juho Joutsan väitöstutkimus aiheesta tarkastetaan Turun yliopistossa elokuussa. Joutsan väitöstutkimus liittyy dosentti Valtteri Kaasisen johtamaan tutkimushankkeeseen, jossa selvitetään rahapelaamisen vaikutuksia aivojen rakenteeseen ja toimintaan.