1. yle.fi
  2. Uutiset

Lassila & Tikanojan työntekijällä lähes tuhat tuntia ylitöitä vuodessa

Yle Uutisten tietojen mukaan työsuojeluviranomaiset päättävät pian, siirretäänkö asia poliisille. Yhtiön toimitusjohtajan mukaan runsaslumiset talvet selittävät osin runsaita ylitöitä.

Kotimaan uutiset
Lassila & Tikanoja snow mover
Lassila & Tikanoja selittää suuria ylityötuntien määriä mm. viime talven runsaalla lumentulolla.Lassila & Tikanoja

Suomen suurimpiin ympäristön- ja kiinteistönhuoltoyhtiöihin kuuluva Lassila & Tikanoja on joutunut työsuojeluviranomaisten tarkastukseen. Yhtiössä todettiin roimia ylitöitä Kiinteistöyksikössä. Yle Uutisten tietojen mukaan työsuojeluviranomaiset päättävät pian, siirretäänkö asia poliisille.

Työsuojeluviranomaiset eli käytännössä Etelä-Suomen Aluehallintovirasto on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa kevään aikana laajaa tarkastusta Lassila & Tikanoja -yhtiön Kiinteistöyksikössä. Tarkastuksessa viranomaiset ovat selvittäneet yhtiössä tehtyjä ylityötunteja vuonna 2011, ja niitä olikin melkoisesti.

Lain mukaan Lassila & Tikanojan Kiinteistöhuollossa yhdellä työntekijällä saa olla vuodessa enintään 250 tuntia ylitöitä. Yle Uutisten haltuunsa saamasta työsuojelutarkastuksesta käy ilmi, että Lassila & Tikanojan Kiinteistöyksikössä ylityötuntien määrä on ollut enimmillään yhdellä työntekijällä 900 tuntia viime vuoden aikana.

Työsuojeluviranomaisten selvityksen mukaan Lassila & Tikanojan Kiinteistöyksikössä lähes kymmenellä henkilöllä oli huomattavia ylityksiä ylityötunneissa. Käytännössä Kiinteistöhuollossa pieni porukka on tehnyt jatkuvasti huomattavasti enemmän ylitöitä kuin työaikalaki sallii.

Toimitusjohtaja: Lumiset talvet yksi syy ylitöille

Työpaikoilla johdon on huolehdittava siitä, että työntekijät eivät riko työaikalakia tekemällä liikaa ylitöitä. Lassila & Tikanojan toimitusjohtajan Pekka Ojanpään mukaan yksi syy ylityöille oli viime vuoden lumitilanne.

- Me teemme nyt sisäistä selvitystä tästä asiasta. Suurin syy näihin ylitöihin on se, että viime talvi oli erittäin runsasluminen ja jotkut työt ovat jakautuneet yhtiössämme epätasaisesti. Jatkossa toimimme niin, ettei tällaisia ylityötuntimääriä enää tule, sanoo Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja Pekka Ojanpää Yle Uutisille.

Työsuojeluviranomaiset pohtivat parhaillaan, mitä Lassila & Tikanoja -yhtiölle tehdään.

Yle Uutisten tietojen mukaan työsuojeluviranomaiset päättävät aivan lähiaikoina, siirtävätkö he Lassila & Tikanojan roimat ylityötunnit poliisille ja pyytävätkö he asiassa rikostutkintaa.

Lue seuraavaksi