1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Presidentin valinta onnistui vaikeuksien kautta Albaniassa

Albanian uudeksi presidentiksi on valittu sisäministeri Bujar Nishani. Presidentin valinta onnistui parlamentissa vasta neljännellä yrityksellä.

Ulkomaat
Albanian pääministeri Sali Berisha (oik.) onnittelee maan sisäministeriä Bujar Nishania, joka on valittu maan seuraavaksi presidentiksi.
Albanian pääministeri Sali Berisha (oik.) onnittelee maan sisäministeriä Bujar Nishania, joka on valittu maan seuraavaksi presidentiksi. Gent Shkullaku / AFP Photo / Lehtikuva

Sisäministeri Bujar Nishani on valittu Albanian uudeksi presidentiksi. Parlamentti onnistui valitsemaan presidentin vasta neljännellä yrittämällä. Aiemmat yritykset epäonnistuivat, kun puolueet eivät löytäneet ehdokasta, joka olisi saanut riittävän kannatuksen parlamentissa.

Presidentiksi valittu demokraattisen puolueen Nishani oli ainoa kandidaatti virkaan. Hän sai 140-paikkaisen parlamentin äänestyksessä 73 ääntä. Vain 76 parlamentin jäsentä osallistui äänestykseen koska suurin oppositiopuolue sosialistit boikotoi äänestystä.

Nykyisen presidentin Bamir Topin viisivuotinen toimikausi päättyy heinäkuussa. Albaniassa presidentin virka on pitkälti seremoniallinen. Presidentti kuitenkin johtaa armeijaa ja hänellä on nimitysvaltaa sekä mahdollisuus viivyttää lainsäädäntöä.

Albaniaa on koetellut kolmen vuoden ajan poliittinen kriisi, joka alkoi kun sosialistit syyttivät demokraattista puoluetta vuoden 2009 parlamenttivaalien tulosten väärentämisestä.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi