1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Munuaissiirtoja tehtailtiin vuosia Pristinan keskustassa

Klinikalla Itä-Euroopasta ja Keski-Aasiasta houkutelluilta luovuttajilta poistettiin sisäelimiä 2000-luvulla. Elinkauppa on osa jatkuvasti kasvavaa ja tuottoisaa ihmisten salakuljetusteollisuutta.

Kosovossa laajaa laitonta elinkauppaa koskeva oikeudenkäynti on siirtymässä kesäkuussa ratkaisevaan vaiheeseen. EU:n siviilikriisinhallintaoperaation, EULEX:in erikoissyyttäjä Jonathan Ratel toivoo Yle Uutisten haastattelussa, että tuomioita saatetaan jakaa jo vuoden loppuun mennessä. 

Yleisöä kuohuttavaan rikosvyyhteen saatiin lisää  todistusaineistoa toukokuussa, kun jutun päätekijäksi epäilty israelilaismies pidätettiin Tel Avivissa. Oikeudenkäynti alkoi vuonna 2008,  se vauhdittuu lähiviikkoina, kun vuorossa on sekä luovuttajien että elinsiirtopotilaiden todistuksia.

Muita pääepäiltyjä ovat Kosovon entinen terveysministeri ja maineikas paikallinen kirurgi. Erikoissyyttäjä Jonathan Ratelin mukaan kansainvälinen viranomaisyhteistyö on ollut tapauksen selvittelyssä suureksi avuksi.

Toiminnan käänteet lääketieteen trillereistä

Esimerkiksi munuaissiirtoja tehtiin Pristinassa sijaitsevalla Medicus-klinikalla tiettävästi ainakin kymmeniä. Toiminta on alkanut ilmeisesti vuonna 2006. Pääsyyttäjä Jonathan Ratel sanoo, että luovuttajia houkuteltiin Itä-Euroopasta ja Keski-Aasiasta lupauksilla köyhissä valtioissa suurista  palkkioista,  noin 20 000 eurosta. 

Huolellisesti suunniteltu ja ammattimainen rikollinen toiminta paljastui, kun turkkilainen luovuttaja lyyhistyi leikkauksen jälkiseurausten vuoksi lentokentällä.

Tokkuraiset luovuttajat toimitettiin peloteltuina ja rahattomina takaisin Istanbuliin, josta he olivat tulleet usein samassa koneessa rikkaiden, kuolemansairaiden amerikkalaisten tai eurooppalaisten kanssa. Tarvitsijat olivat maksaneet viimeisestä toivosta järjestäytyneelle rikollisuudelle jopa 200 000 dollaria. Heidät kiidätettiin lentokentän lähistöllä sijainneesta hotellista.

Sekä luovuttajat että vastaanottajat sairastuivat

Pääsyyttäjä Jonathan Ratel selvittää, että leikkauksissa saattoi saada tulehduksen tai esimerkiksi HI-viruksen.

Ratel luonnehtii uhreiksi sekä luovuttajia että elinten vastaanottajia.

Laiton elinsiirtotehtailu jatkui ilmeisesti vuosia YK:n silmän alla, UNMIK-operaatiosta saattoi olla jopa hyötyä suojaverhona.

Rikollisia edesauttavat myös Balkanin sotien jälkeinen sekava tilanne, viranomaisten korruptio, vilkkaan lentokentän Istanbulin läheisyys ja Pristinan keskeinen sijainti Euroopassa. Istanbuliin on vain neljänkymmenen minuutin lentomatka.