1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Marsista kartoitettiin satojatuhansia kraattereita

Uudet tiedot ovat työkalu Maan alkuvaiheiden tutkimisessa ja tulevien Mars-matkojen valmistelussa.

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n avaruusluotain Mars Expressin välittämää kuvaa Marsin pinnasta. Kuva: ESA

Yhdysvaltalaistutkijat ovat luetteloineet Marsista yli 635 000 kraatteria, jotka ovat läpimitaltaan noin kilometrin kokoisia tai suurempia. Tiedoista on apua sekä Marsin syntyä ja kehitystä selvitettäessä että muun muassa Maan menneisyyden tutkimuksessa, sanoo astronomi Stuart Robbins Boulderin yliopistosta Coloradosta.

Yhtä mittavaa kartoitusta ei ole koskaan ennen tehty mistään aurinkokuntamme planeetasta tai kuusta.

Marsin kraatterien määrä on huima verrattuna Maahan, josta niitä tiedetään vain 150 - 200. Se ei tarkoita, etteikö Maakin olisi ollut rajussa pommituksessa, mutta eroosion ja mannerlaattojen liikkeen takia suurin osa jäljistä on kadonnut. Siksi Marsin vastaavista on iloa Maan menneisyyden tutkijoille.

Kraatterien syvyys kiinnostaa Nasaa

Robbins vertaa Marsin kraatteritiedostoa uuteen suureen vasaraan, josta on työkaluksi myös monissa muissa tutkimuksissa. Hänen mukaansa se auttaa muun muassa planeettojen asuttavuuden tutkimuksessa.

Tiedostolla on käytännön merkitystä myös Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan matkasuunnitelmille. Nasan tähtäimessä ovat miehitetyt lennot Marsiin, ja niiden turvallisuuden takia on tärkeää tietää, missä ja miten syviä kraatterit tarkalleen ovat.