1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luomutuotteet

Jaana Husu-Kallio: Luomun kansallinen vetovastuu Etelä-Savoon

Luomutuote kannattaa jalostaa omassa maakunnassa mahdollisimman pikälle, ei pidä jäädä alkutuottajaksi. Siinä neuvoa luomutuottajaksi aikovalle. Kysyntää jatkojalostetulle luomulle kyllä riittää.

Kuva: Yle / Pekka Havukainen

- Luomu on tulevaisuuden ala ja pinta-alat ovat luomuviljelylle nousussa. Toivon myös, että elintarvikeala lähtisi investoimaan enemmän luomuun, toteaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

- Uskon myös, että siitä on kaikille hyötyä, niin tuottajille kuin koko elintarvikeketjulle.

- Etelä-Savossa on pitkät perinteet luomuasioissa. Ruralia-instituutti on tehnyt uraauurtavaa työtä koulutuksessa ja tutkimuksessa ja nyt näyttää siltä, että jatkoa luomuneuvonnalle ja koulutukselle on myös tulossa. Rahaa tarvitaan lisää, sillä se saa ihmiset yrittämään kovemmin. He ovat silloin valmiita panostamaan lisää ja silloin saadaan hommat käyntiin.

Jaana Husu-Kallio uskoo, että yritysinvestointien ja tukien osalta teemme kaikkemme mitä on Suomen osalta tehtävissä.

- Olen myös sitä mieltä, että elinkeinoelämä itse pohtii luomutuotantoa ja sitä onko se taloudellisesti kannattavaa.

Eteläsavolainen luomutuotanto on monialaista

Jaana Husu-Kallion mielestä kaikki merkit viittaavat siihen, että luomu on  kannattavaa yrityksille. Yritysten oma tuotekehitys ja tutkimus tarvitsee lisää panostusta, jotta saadaan selville puuttuvia faktoja kuluttajille, miksi luomua kannattaa hankkia.

- Luomuinstituutti on hieno juttu ja tänne se kuuluukin, mutta sitä pitää kehittää matalalla rakenteella, ei rakentaa mitään massiivisia järjestelyjä. Luomuinstituutti olisi sellainen kansallinen verkosto,  keskuspaikka,  jonka vetovastuu olisi täällä Etelä-Savossa, neuvoo Jaana Husu-Kallio.

- Erityisen tärkeänä näen, että mietitään tarkasti pienten ja keskisuurten yritysten investointeja ja huolehditaan osaamisesta, ammattitaidosta sekä lainsäädännön tuntemisesta. Kun nämä asiat hallitaan, silloin luodaan myös uskoa tuottajiin.

Husu-Kallio muistuttaa, että peltopinta-alat ovat meillä pieniä, jos verrataan vaikka Länsi-Suomeen. Etelä-Savossa hyvää on kuitenkin luomutuotannon monialaisuus, tiloilla tuotetaan useita erilaisia raaka-aineita.

- Tärkein asia on kenties se, että ei lähdetä tuottamaan massaa, vaan jatkojalostetaan omia tuotteitamme mahdollisimman pitkälle. Eläintilat ovat kyllä eläinmääriltään vertailukelpoisia muun Suomen kanssa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on valtava kysyntä luomukauralle.