Asiantuntija: Suomen Espanja-vastuita mahdoton arvioida

Tarkempia päätöksiä Espanjan pankkien tukemisesta tehdään lähiviikkoina. Suomen kannalta voisi olla parempi, jos rahoituspakettiin saataisiin käyttöön Euroopan pysyvä vakausmekanismi EVM.

talous
Jukka Pekkarinen
Jukka PekkarinenYle

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarisen mukaan Suomen takausvastuiden suuruutta tulevassa Espanjan lainapaketissa on toistaiseksi mahdoton arvioida.

- Vastuut riippuvat siitä, minkälaisia välineitä rahoituspaketin kokoamisessa voidaan käyttää, Pekkarinen sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Espanja saattaa hakea euromaiden kriisirahastoilta jopa sadan miljardin euron lainaa. Tarkempia päätöksiä Espanjalle annettavan tuen suuruudesta tarvitaan jo lähiviikkoina. Tukea antavien maiden kannalta keskeinen kysymys on, miten tappiot ja riskit jaetaan.

Pekkarisen mukaan Suomen kannalta olisi parempi, jos Espanjaa voitaisiin tukea Euroopan pysyvän vakausmekanismi EVM:n kautta. Jos tukemiseen käytettäisiin tällä hetkellä käytössä olevaa väliaikaista rahoitusvälinettä ERVV:tä, maakohtaiset riskit olisivat suurempia ja niitä olisi vaikeampi arvioida.

Välittömiä vaikutuksia Suomeen ei ole

Pekkarisen mukaan tulevalla rahoituspaketilla ei ole suoria vaikutuksia Suomen lainaamiskustannuksiin.

- Lainamarkkinoiden luottamus Suomen valtioon on tällä hetkellä todella hyvä, ja tästä tuskin aiheutuu välittömiä lisäkolhuja.

Euroopan talouskehityksen näkymät ovat kuitenkin yhä heikot, mikä vaikuttaa väistämättä myös Suomeen. Espanjan auttaminen ei ratkaise talousongelmia.

- On hyvä, että pankkien ongelmiin tartuttiin ajoissa, mutta tilanne ei tällä ratkea. Varmastikin on edessä monia hankalia vaiheita, Pekkarinen muistuttaa.