Toisinajattelijanunnat sovittelevat kiistaansa Vatikaanin kanssa

Vatikaani on syyttänyt yhdysvaltalaista nunnien järjestöä muun muassa katoliseen oppiin sopimattomien radikaalien feminististen teemojen edistämisestä.

Ulkomaat

Vatikaani yrittää tiistaina sovitella erimielisyyksiään toisinajattelusta syyttämänsä yhdysvaltalaisen nunnien järjestön kanssa.

Vatikaanin doktriinivirasto syytti huhtikuisessa selvityksessään Leadership Conference of Women Religious -järjestöä katolisen kirkon oppeja horjuttavista kannanotoista ja määräsi uudistamaan järjestön. Järjestö torjui selvityksen virheellisenä.

Järjestön johtaja, sisar Pat Farrell neuvottelee kiistasta tiistaina Vatikaanin edustajien kanssa. Tapaamiseen osallistuvat Vatikaanin doktriiniviraston johtaja, yhdysvaltalaiskardinaali William Levada sekä piispat, jotka nimitettiin valvomaan järjestön uudistamista.

Vatikaani on syyttänyt nunnajärjestöä siitä, että sen kannanotot horjuttavat kirkon opetuksia pappeuden kuulumisesta miehille sekä homoseksuaalisuudesta. Abortista järjestö Vatikaanin mukaan pääosin vaikenee ja myös edistää tiettyjä radikaaleja feministisiä teemoja, jotka eivät sovellu yhteen katolisen uskon kanssa.

Vatikaani on määrännyt piispoja uusimaan järjestön säännöt, tarkistamaan sen suunnitelmat ja ohjelmat, hyväksymään sen tiedottajat ja varmistamaan, että naiset noudattavat asianmukaisesti katolisia rituaaleja.

Nunnien ja heidän tukijoidensa vastalauseista huolimatta järjestön johtajat tunnustavat, että heillä on vähän keinoja saada Vatikaani muuttamaan linjaansa, sillä järjestö on Vatikaanin perustama.

Kiistalla pitkät juuret

Yhdysvaltain nunnien suurimman kattojärjestön LCWR:n ja Vatikaanin kiista puhkesi huhtikuussa, mutta sillä on pitkät juuret katolisen kirkon konservatiivien ja liberaalien välisissä erimielisyyksissä.

Paavi Benedictus XVI on yrittänyt palauttaa katolisen kirkon perinteet, joista hänen mielestään on loitonnuttu 50 vuoden takaisen toisen kirkolliskokouksen uudistusten myötä. Paavi on pyrkinyt muun muassa varmistamaan, että kirkon nimissä toimivat ryhmät ja ihmiset noudattavat katolilaisuuden ydinoppeja.

Paavi on muun muassa hyväksynyt avustusjärjestöjen yhteenliittymälle Caritas Internationalille uudet säännöt, jotka antavat Vatikaanille enemmän valtaa järjestöön nähden.

Kiirastorstain saarnassaan paavi arvosteli itävaltalaispappeja naisten pappisvihkimyksen ja pappien selibaatin vapaaehtoisuuden ajamisesta. Viime viikolla Vatikaanin doktriinivirasto suomi yhdysvaltalaisnunna Margaret Farleyn seksuaalisuudesta kirjoittamaa kirjaa. Viraston mielestä Farleyn ymmärrys katolisesta teologiasta on puutteellinen.

Nunnat karistaneet perinteisiä rooleja

50 vuotta sitten järjestetyn Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen jälkeen monet nunnat alkoivat osallistua enemmän yhteiskuntaan ja karistaa perinteisiä roolejaan. Naiset kouluttautuivat paremmin ja alkoivat muun muassa johtaa kouluja ja sairaaloita.

Vuosikymmenien kuluessa naisten uskonnolliset järjestöt keskittyivät yhä enemmän katolisiin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden teemoihin, kuten taisteluun köyhyyttä ja ydinaseiden kilpavarustelua vastaan sekä kansalaisoikeuksien edistämiseen.

Yhtenä näyttämönä uusille ajatuksille oli Vatikaanin vuonna 1956 perustama LCWR. Järjestö edustaa noin 80 prosenttia Yhdysvaltain nunnien johtajista.

Konservatiiveissa nunnien aktivoituminen ja perinteistä poikkeaminen on herättänyt närää. He ovat arvostelleet nunnien yhteisöjä maallisuudesta ja poliittisuudesta.

Vuonna 1992 Vatikaani loi uuden perinteisiin pitäytyvän nunnajärjestön The Conference of Major Superiors of Women Religiousin. Se on merkittävästi pienempi kuin LCWR, mutta tuoreimpien tietojen mukaan perinteiset nunnakunnat ovat onnistuneet houkuttelemaan enemmän uusia jäseniä.

Muutama vuosi sitten Vatikaani käynnisti tutkimuksen kaikista yhdysvaltalaisista katolisista naisyhteisöistä. Selvitystä ei ole vielä kokonaan uudistettu, mutta sen nojalla LCWR on lähivuodet Vatikaanin valvonnassa.

Lähteet: AP