Kalamatka Lofooteille kannattaa

Norjan Lofooteilta ei tarvitse keksiä kalajuttuja. Vai tarvitseeko? Luumäkeläinen Aimo Taipale nosti 400 kiloa Pohjanmeren antimia neljässä päivässä. Kalat mies toi Suomeen pakastettuina.

Lofootit
Oikealla Aimo Taipale Lofoottien ruijanpallas-saaliin kanssa. Vasemmalla Hannu Pokkinen.

Luumäkeläisen Aimo Taipaleen kolmen miehen seurue matkusti kesäkuun alussa autolla Etelä-Karjalasta Norjan Lofooteille kalastusreissulle jo kahdeksatta kertaa.

Alle kymmenen kiloiset kalat heitimme takaisin mereen. Kuusi ja puoli kiloinen turska taisi olla pienin minkä otimme veneeseen.

Aimo Taipale

Engenesin kalastajakylässä Andörjan saarella tukikohtaa pitäneet miehet vetivät Pohjanmeren aarteita veneeseen oikein olan takaa. Saalista tuli satoja kiloja.

- Alle kymmenen kiloiset kalat heitimme takaisin mereen. Kuusi ja puoli kiloinen turska taisi olla pienin minkä otimme veneeseen.

Saalis koostui pääosin ruijanpallaksesta, isosta turskasta ja seistä. Kalastusvälineinä miehillä oli järeät virvelit ja syötteinä vaaput. Syötin saaminen tarpeeksi syvälle vaatii jopa seitsemän kilon painon.

Saalis kotiin pakasteena

Monen sadan kilon kalasaaliinsa miehet toivat Suomeen pakastettuna.

- Fileerasimme kalat, pistimme pieniksi palasiksi ja pakkaseen. Toimme ne näin suoraan Suomeen, etteivät kerkeä sulamaan missään välissä, Taipale sanoo.

Ahdin lisäksi myös sään haltija suosi suomalaisia kalamiehiä.

- Juuri ennen kuin tulimme oli satanut kuukauden ja lähtömme jälkeen sateet alkoivat jälleen.

Huokea reissu

Kovin kalliiksikaan noin viikon kalastusreissu ei tullut. Veneen vuokra ja asunto Lofooteilla kolmelle henkilölle maksoi 500 euroa ja veneen polttoaine 50 euroa. Tähän lisäksi tulivat bensiini autoon, yksi yöpyminen Suomen puolella ja Suomen puolelta ostetut ruuat. Hintataso Norjan puolella on korkea.

- Norjan puolelta emme ostaneet juuri mitään. Mitä nyt pojat vähän aurinkorasvaa, Taipale sanoo.

Valmistautuminen on tärkeää

Jo kahdeksatta kertaa Lofooteilla käynyt Aimo Taipale kehottaa saarille aikovia valmistautumaan hyvin. Saaliskalakin kannattaa päättää jo etukäteen ja valmistautua sen mukaisesti.

- Kannattaa miettiä, että mitä siellä kalastaa, missä ja miten syvällä. Esimerkiksi me emme lähteneet hakemaan niinkään seitä vaan turskaa ja pallasta ja onnistuimme sataprosenttisesti, Taipale sanoo.