1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jano sammuu yhä useammin kuplivalla

Vanhin voitehista ei enää katajaiselle kansalle kelpaa, kun tarjolla on esimerkiksi virkistävää, vastustuskykyä lisäävää tai vähäkalorista kivennäisvettä. Yhä useammin kuluttajan käteen tarttuu kivennäisvesi myös limsapullon sijasta.

Kuva: Paula Pihlava / Yle

Kauppojen hyllyillä on tarjolla useita kymmeniä erilaisia kivennäisvesiä ja maku- sekä kokovaihtoehtoja riittää. Kivennäisvesien kulutus on noussut jatkuvasti. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton mukaan suomalainen kuluttaa keskimäärin 18 litraa kivennäisvettä vuodessa, kun kymmenen vuotta sitten määrä oli noin 11 litraa.

- Kivennäisvedet ovat voimakkaimmin kasvava tuoteryhmä kaikista panimojuomista. Viime vuoteen verrattuna kasvua on tapahtunut viisi prosenttia, mikä on merkittävää, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa kertoo.

Turun S-market Wiklund Herkun teollisen tuoteryhmävastaava Riikka-Leena Jalonen vahvistaa, että kivennäisvesillä on kova menekki.

Ennen kivennäisvesiä oli tarjolla muutama hyllypääty, nykyään massa-alue.

Riikka-Leena Jalonen

- Ennen kivennäisvesiä oli tarjolla muutama hyllypääty, nykyään massa-alue. Kivennäisvesiä on kaupoissa tarjolla lähes saman verran kuin muita virvoitusjuomia ellei jopa enemmän, Jalonen toteaa.

Joka kevät kauppaan tulee uusia makuja. Samalla jotkut maut voivat poistua myynnistä.

- Vaihtuvuus on tärkeää, jotta saadaan asiakkaat ostamaan enemmän tuotteita, Jalonen sanoo.

Terveellisempi vaihtoehto kiinnostaa

Elina Ussa uskoo, että erilaiset makuvaihtoehdot ovat kasvattaneet kivennäisvesien suosiota.

- Suomalaiset haluavat kokeilla eri vaihtoehtoja. Kauppoihin tulee tiiviiseen tahtiin uusia makuja, koska kilpailu on suhteellisen kovaa yritysten välillä.

Tavallisten kivennäisvesien lisäksi tarjolla on muun muassa maustettuja tai vitaminoituja kivennäisvesiä.

- Hyvinvointivesien määrä on myös kasvussa. Kuluttajia kiinnostaa tuotteiden terveysvaikutukset. Tämän takia jotkut kuluttajat suosivat kivennäisvesiä enemmän kuin limsoja, Ussa pohtii.

Kivennäisvesi päihittää hanaveden

Turkulaiset Tiina Hongisto ja Noora Lindfors suosivat maustettuja kivennäisvesiä. Hyllystä valikoituu tällä kertaa mansikan ja raparperin makuinen kivennäisvesi.

Jos joisin pullovettä, sen pitäisi olla pullotettua lähdevettä, koska Turun vesi maistuu pahalle.

Tiina Hongisto

- Valitsin tämän pullon, koska siinä ei ole kaloreita. Makuvaihtoehtoa mietin yleensä myös jonkun aikaa. En kuitenkaan usko kivennäisvesien virkistävään tai rauhoittavaan vaikutukseen, Lindfors painottaa.

Hongisto ja Lindfors juovat molemmat mieluummin kivennäisvettä kuin hanavettä.

- Jos joisin pullovettä, sen pitäisi olla pullotettua lähdevettä, koska Turun vesi maistuu pahalle, Hongisto kertoo.

He ovat molemmat tyytyväisiä, että kivennäisvesiä on tarjolla paljon.

- Ei iske valinnan vaikeus, vaikka vaihtoehtoja on useita. Makuja voisi olla vieläkin enemmän, ettei jokaiselta merkiltä olisi samat, Hongisto ehdottaa.