Musiikkileiriläisten salaiset paljastukset

Erilaisilla kesäleireillä ei ehdi tulla tylsää. Tiivisti yhdessä vietetty leiriviikko yhdistää nopeasti ja uusia tuttavuuksia tulee joskus vähän kauempaakin. Siivoaminenkin saa väistyä hauskanpidon tieltä leirin loppuun asti.

Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle

Kokkolalaiset 10-vuotiaat käyrätorvea soittavat  Aada Puutio, Iida Laine ja Alina Matilainen ovat saaneet perinteisellä Kälviän musiikkileirillä huonekaverikseen riihimäkeläisen pari vuotta vanhemman Venla Sunin. He kaikki ovat tällä leirillä ensimmäistä kertaa.

Yksi leirielämän haasteista on oman huoneen pitäminen siistinä. Neljän tytön huoneessa ei järjestys säilynyt kovin pitkään viikon alettua.

- Ehkä jotain 15 minuuttia, arvioi Venla.

- Tääkin on kyllä vähän mennyt sekaisin, myöntää Aada silmäillessään omaa mustaa matkalaukkuaan.

Iloinen tyttöjoukko arvioi siivoavansa huoneen vasta leirin loppuessa – sitä ennen aikaa tuskin niinkin turhalle puuhalle löytyy. Huoneessa tyhjyyttään ammottavat vaatekaapitkin ovat nuorten neitojen mielestä yliarvostettuja kapistuksia, parempihan sitä on pitää vaatteet mytyssä lattialla lojuvissa matkalaukuissa ja muovikasseissa.

Vaatehuolto toimii

Leirillä tarvitaan monenlaisia asioita eikä kaikkea välttämättä edes muista ottaa mukaan. Onneksi apu löytyy läheltä.

- Äiti juoksenteli täällä eilen hirveesti ja toi mulle kaikkee. Se huolehtii melkeinpä liikaa, pohtii Venla.

Esimerkkinä liiallisesta huolehtimisesta hän mainitsee lämpimät vaatteet, jotka hänen mielestään ovat ”ihan turhia”.

- Äiti vaan pelkää, että mä tuun sitten kipeeksi.

Illalla lupa olla joutilaana

Kälviän musiikkileirillä aamupala on yhdeksältä, sen jälkeen päivä täyttyy soittoharjoituksista ja muista leirirutiineista. Vauhdikkaan päivän ohjelman oppii tyttöjen mielestä nopeasti ja jokaisella leiriläisellä on luonnollisesti apuna myös paperilla oleva aikataulu – jos sellainen vaan sattuu olemaan tallessa. Kälviän leirin mukavuutta lisää se, että iltapäivän soittojen jälkeen koko ilta on vapaata kaikelle hauskanpidolle. Porukalla kaikkea kivaa ja hullunhauskaa onkin tullut keksittyä.

Äiti juoksenteli täällä eilen hirveesti ja toi mulle kaikkee

Venla Suni

- Me koputetaan pilakoputuksia naapurihuoneiden seinään ja sitten meille koputetaan takas. Yhtäkkiä Alina sanoi, että lakkaleidit tulee koputtamaan. Ei me oltu kuultu siitä nimestä aikaisemmin, mutta sitten me alettiin kutsua niitä lakkaleideiksi, selvittää Aada.

- Eilen illalla me saatiin mandariinit. Aada ja Alina alkoi heittelemään mandariininkuoria sillalta jokeen, paljastaa Venla.

- Se oli hauskan näköistä, Alina perustelee toimiaan vakuuttavalla tyylillä.

Ja oikeassahan tytöt ovat: hauskaahan sitä kesäisillä leireillä pitää olla. Ja hys-hys: niistä mandariininkuorista ja siivottomuudesta ei sitten kerrota vanhemmille mitään. Eihän?