Hiekkalaatikon hiekka ei vaihdu itsestään

Hiekkalaatikon hiekka tulisi vaihtaa kerran vuodessa. Muutoin on vaarana se, että hiekkaan kertyy ihmiselle vaarallisia mikrobeja ja pieneliöitä. Varsinkin lemmikit tulisi pitää poissa lasten leikkipaikoilta.

terveys
Hiekkalaatikko ja leluja
Pekka Sivukari / Yle

Kodin, tai kerrostalon hiekkalaatikko voi olla vaaranpaikka lapselle, mikäli leikkipaikan puhtaudesta ei pidetä hyvää huolta.

Terveystarkastaja Eeva Rautiainen Joensuun seudun ympäristöterveydenhuollosta sanoo, että vastuu hygieniasta on leikkipaikan haltijalla:

- Suosittelemme, että hiekkalaatikon hiekka vaihdettaisiin kerran vuodessa, mutta se on vain ohjeellista. Talon omistajan on itse huolehdittava siitä, ettei hiekka pääse liian huonoon kuntoon.

Suojaamattoman hiekkalaatikon päälle ei tulisi kasata talvella lunta, sillä lumien sulaessa kaikki lumikasaan kertynyt aines valuu hiekkaan.

- Joillakin päiväkodeilla on hiekkalaatikoiden päälle jopa hankittu peitteet tai kannet, jotka laitetaan paikalleen leikkien päätyttyä, kertoo Rautiainen.

Lemmikit pois hiekkalaatikolta

Lemmikit ovat lintujen ohella suuri riski hiekkalaatikon hygienialle:

Kissan ulosteen mukana hiekkaan voi jäädä toksoplasmoosin aiheuttava alkueläin

Eeva Rautiainen

- Kissan ulosteen mukana hiekkaan voi jäädä toksoplasmoosin aiheuttava alkueläin. Se on erityisen vaarallinen raskaana oleville naisille.

Toksoplasmoosi aiheuttaa sikiölle elinvaurioita. Suomessa syntyy vuosittain noin 50 synnynnäisen toksoplasmoositartunnan saanutta lasta.

Hiekkalaatikoita ei ole myöskään syytä jättää rehevöitymään. Kasvien kuoltua maa multaantuu ja luo näin edullisen maaperän ihmiselle haitallisille eliöille ja itiöille.

Viranomaiset eivät erikseen valvo yksityisiä hiekkalaatikoita. Myöskään puistojen heikoista ei ilman erillistä pyyntöä oteta näytteitä.