Nuoret syrjäytyvät - viranomaiset voimattomia

Sosiaaliviranomaiset ovat keinottomia pelkän toimeentulotuen varassa elävien nuorten auttamiseksi. Tulottomia nuoria on vaikea tavoittaa, sillä tukileikkausten pelossa moni karttaa henkilökohtaisen työllistämis- tai koulutussuunnitelman tekoa. Tehoton lainsäädäntö osaltaan ruokkii syrjäytymistä.

Kotimaa
nuorten ihmisten silhuetteja
Yle Uutisgrafiikka

Koulutus- ja työllistämistoimien ulkopuolelle on jäänyt jo kymmeniä tuhansia nuoria ja määrä vain kasvaa. Elämä rakentuu pelkän toimeentulotuen varaan. Viime vuonna voimaan tulleen lain tarkoitus oli patistaa tätä joukkoa ammatin poluille tukileikkausten uhalla, mutta toisin kävi. Tuki näet vähenee ainoastaan silloin, kun nuorelle on tehty omakohtainen suunnitelma, jota ei noudateta.

Laki ei pure, sitä on helppo kiertää, sanoo Oulun sosiaalitoimen palveluesimies Esa Yritys.

- Minulla on tietoa Oulusta ja kuusikkokunnista. Voin sanoa, että vähintään 20% näistä joille varataan aikoja, eivät saavu varatulle ajalle, Yritys arvioi.

Viimesijaiseksi avuksi tarkoitetusta toimeentulotuesta onkin tullut monelle ensisijainen tulon lähde. Käytännön sosiaalityössä karaistuneen Esa Yrityksen mielestä systeemi ruokkii syrjäytymistä.

- Voi ajatella, että järjestelmä ja lainsäädäntökin tukee osaltaan sitä, koska korostetaan yksilöllisyyttä, valinnan vapautta. Ei ole pakko lähteä mihinkään. Ei ole sanktioita, että voitaisiin viranomaisten toimin pakottaa joku koulutuksen tai työhön, Yritys arvioi.

Perustuslaki takaa toimeentulon

Kun perustuslaki takaa vähimmäisturvan, on toimeentulotukeen vaikea puuttua. Sosiaali- ja terveysministeriön linjaus rajoittaakin leikkaukset harvinaistapauksiin ja sitä kunnissa noudatetaan. Vanhastaan tuttu este nuorten tavoittamiselle on sosiaalitoimen ikuinen resurssipula. Nykyisellä väellä ei palvelusuunnitelmia pystytä laatimaan niillekkään jotka haluavat ja tulevat vastaanotolle.

Hampaattomien lakien, tilastoinnin ja seminaarien sijaan tarvitaan nuorten pariin jalkautuvaa tutkimusta, sanoo Oulun sosiaalitoimen palveluesimies Esa Yritys. Vastassa on diagnosoimattomia sairauksia, yksinäisyyttä, pelivelkoja.

- Kuntoutustoimet pitää tehdä näitten tosiasioitten pohjalta mitä asiakkailla on taustalla. Suunnitelmia, joissa asiakas ei ole mukana, ei kannat tehdä. Asiakkaat eivät niihin sitoudu, Yritys sanoo.