Venepoliisi panee kipparin puhaltamaan ja tarkastaa liivit

Jos poliisi tulee vesillä vastaan, pysäytys on varma. Villi meno on viime vuosina rauhoittunut. Kanta-Hämeessä venepoliisi liikkuu etupäässä Vanajavedellä.

Kotimaa
Venepoliisi Jarno Mäntylä tarkastaa veneiden kunnot ja puhalluttaa vastaantulijat
Kari Mustonen / Yle

Veneestä pitäisi löytyä muun muassa ankkuri, sekä sopivan kokoiset pelastusliivit kaikille veneessä oleskeleville. Lakisääteinen varustus pitää olla kunnossa.

- Pienistä varustepuutoksista joutuu huomauttamaan usein, palosammuttimen tarkastaminen on hyvin yleistä, kertoo Jarno Mäntylä, vanhempi konstaapeli.

Venepoliisi huomauttaa myös siitä, jos veneessä on liikaa väkeä.

Venepoliisi aloitti säännöllisen partioinnin Hämeenlinnan ja Tampereen välillä viime viikolla. Liikkuvan poliisin Hämeenlinnan yksikön venepoliisipartio liikkuu etenkin kesäviikonloppuisin Vanajaveden reitillä.

Meno rauhoittunut

Sisävesiliikenne on muuttunut aiempaa turvallisemmaksi viime vuosikymmeninä. Tähän on vaikuttanut muun muassa promillerajan alentaminen vesillä yhteen promilleen. Myös poliisin näkyminen vesillä on rauhoittanut menoa. Juhannus on kaikkein kiireisintä aikaa venepoliisille, silloin liikutaan useamman kulkuneuvon voimin.

- Poliisihallituksen yleinen kanta on, että kaiken liikenteen promilleraja tulisi laskea 0,5 promilleen, toteaa Konstaapeli Mäntylä.

Mäntylä arvio, että tänäkin kesänä useita satoja kuljettajia puhallutetaan.

- En muista ainuttakaan vakavampaa onnettomuutta Vanajan vesistöillä viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Tietysti pienempiä karille ajoja, sattuu silloin tällöin.

Mukavaa vaihtelua

Vesillä partioiminen on mukavaa vaihtelua juoppojen nostelulle ja hyvän sään sattuessa yksi parhaimpia keikkoja poliisin töissä. Muutenkin Mäntylä kertoo harrastavansa vapaa-ajallaan veneilyä ja kalastusta.

Konstaapeli haluaa muistuttaa, että niin tieliikenteessä kuin vesilläkin on hyvä muistaa, ettei alkoholi sovi kuvioon mukaan.

- Raittiina vesillä, hän vielä huikkaa perään.