Lastensairaala muuttaa remontin jaloista

Sisäilmaongelma vauhditti Carean lastensairaalan remonttia Kotkassa. Koko Kymenlaakson keskussairaalan remonttipäätös on siirtynyt ainakin syksyyn.

remontti
Vastasyntynyt teho-osastolla Kotkassa.

Carean lastensairaalan kunnostuspäätös sai vauhtia sisäilmaongelmasta. Ensimmäisenä muuttavat vuodeosasto ja vastasyntyneiden teho-osasto. Sairaalan tornitalon ylintä kerrosta aletaan valmistaa lapsille juhannuksesta, muuttamaan päästään heinä-elokuussa.

- Lastensairaalan poliklinikka muuttaa remontin ajaksi myös tornitaloon, mutta neurologian osastolle rakennamme ilmeisesti parakit pihalle, kuten tehtiin Meilahdessa, johtajaylilääkäri Ermo Haavisto sanoo.

Kunnostussuunnitelmat ovat loppusuoralla. Syksyllä alkavan remontin pitäisi valmistua kesällä. Koko ruljanssi maksaa noin 2 miljoonaa ja kestää ensi kesään.

- Ulkoverhous pitää purkaa, eristeet uusia, samoin ikkunat ja ovet ja vesikatto, sisätiloissa vaihtaa matot, Haavisto listaa.

10 vuotta sitten valmistuneen rakennuksen sisäilmaongelma paljastui syksyllä. Osa henkilöstöstä on siirretty muihin tiloihin.

-Potilailta ei ole tullut valituksia. He viettävät tiloissa lyhyita aikoja, sanoo Ermo Haavisto.

Koko Kymenlaakson keskussairaala on remontin tarpeessa. Carean hallitus on siirtänyt kunnostuspäätöksen syksyyn. Isäntäkunnat eivät ole yksimielisiä kunnostuksen laajuudesta, uudisrakennuksista eivätkä päivystysjärjestelyistä.

Sairaanhoitopiirien lopettamisen pitäisi Haaviston mielestä vauhdittaa isoa remonttipäätöstä. Koko palvelurakenne on menossa uusiksi ja yksiköt suurenemassa.

- Jos eivät rakenteet toimi, Kymenlaakso voi menettää vaativan erikoissairaanhoidon, kuten synnytykset. Niiden jälkeen lähtevät naistentautien osastot, ennustaa johtajaylilääkäri Haavisto.