1. yle.fi
  2. Uutiset

Heinola ei löydä lintutarhaan matkailuyrittäjää

Kaupunki on käynyt viime vuodesta alkaen tuloksetta neuvotteluja yrittäjävetoisesta matkailutoiminnasta lintutarhan yhteyteen.

Kotimaan uutiset
Ihmiset katselevat lintuja.
Kristiina Lehto / Yle

Heinolan lintutarhaan saapuvat kesävieraat pääsevät vastaamaan uteliaan harmaapapukaija Pakon ajankohtaisiin kysymyksiin.

- Onko hyvää? Mitä kuuluu?

Tarhan oma tulevaisuus on kuitenkin jälleen kerran kysymysmerkki. Pitkään jatkuneet neuvottelut matkailuyrittäjäkumppanin löytämiseksi eivät ole tuottaneet tulosta.

Lintutarhanhoitaja Olli Vuori huomauttaa, että lintuhoitolan muuttaminen liiketoiminnaksi on vaikeaa.

- Ydinasia on se, että tämä perustyö eli loukkaantuneiden lintujen hoito ei ole bisnestä, toteaa mies suoraan.

Rapistuneeksi päässseen lintutarhan kehittäjäksi on etsitty yli vuoden ajan yrityskumppania yli sadan ehdokkaan joukosta. Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Ahonen ei usko, että yrittäjää nyt löytyy.

- No kyllä pidän sitä tällä hetkellä todennäköisempänä, ettei löydy. Aika on taloudellisestikin epävarma, ja se rajoittaa tätä, Ahonen huomauttaa.

Pääsymaksulle ei

Lintutarhalla on kuitenkin vahvat edellytykset jatkaa, uskoo lintutarhanhoitaja Olli Vuori.

- Me olemme kaupungin suosituin matkailukohde ja perinteet ovat pitkät.

- Tarhan vuosibudjetti on 250 000 euroa. Antaa mille kaupungille tai kunnalle 250 000 euroa ja pitäisi tehdä matkailukohde, olisi se aika vaikea rasti. Meillä tällainen erikoisuus on kuitenkin olemassa. Heinolan kannattaa pitää kiinni tästä kynsin hampain.

Heinolalle tärkeää matkailukohdetta pyritäänkin nyt pitämään yllä kaupungin omana toimintana. Vuosittaisesta budjetista vastaa pääosin Heinolan kaupunki. Viime vuosina ympäristöministeriöltä on saatu 50 000 euroa lintuhoitolan kuluihin.

Rakennukset ja ympäristö kaipaisivat ripeää kunnostusta. Pääsymaksu ei kuitenkaan ylläpitäjienkään mielestä olisi hyvä ratkaisu, sillä se jättäisi monet portin ulkopuolelle.

Myös lintuja katsomaan tullut lahtelainen perheenäiti on samaa mieltä.

- Tietysti riippuu, minkä verran maksu olisi, mutta kyllä sitä harkitsisi eri tavalla, Meeria Lehtinen pohtii.

Tämän kesän vilkkaimmat viikot ovat Heinolan lintutarhalla vielä edessä. Heinäkuussa käy kolmannes koko vuoden sadasta tuhannesta vieraasta.

Lue seuraavaksi