1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kallioperä

Kallioperästä tutkitaan malmit ja metallit

Hankasalmen, Kangasniemen ja Toivakan alueiden kallioperätutkimukset ovat alkaneet. Edellisen kerran alueita on tutkittu tarkkaan noin sata vuotta sitten. Tutkimuksessa arvioidaan malmin ja mahdollisesti kullan löytymistä alueelta.

Kuva: YLE / Anni Tolppi

Geologian tutkimuskeskus on aloittanut kallioperätutkimukset Hankasalmen, Kangasniemen ja Toivakan alueilla. Järjestelmällinen tutkimus nyt tutkittavalta alueelta on tehty edellisen kerran runsaat sata vuotta sitten. Tutkimus on osa maakunnan eteläosissa tehtävää laajempaa kallioperätutkimusta, jonka tavoitteena on tuottaa perustietoa kallioperästä ja lisäksi arvioida maakunnan malmimahdollisuuksia.

Ensin Geologian tutkimuskeskus selvittää, mitä kivilajeja alueelta löytyy. Esimerkiksi malmin löytämiseksi täytyy löytää oikeat kivilaadut.

- Alueen kallioperä koostuu graniitista tai graniitin läheisistä sukulaisista, syvällä maankuoresta kiteytyneistä kivistä ja sitten siellä on tulivuoresta kerrostuneita kiviä. Lisäksi löytyy vanhoja merenpohjasavia ja myös hiekkaa, kertoo hankepäällikkö ja geologi Perttu Mikkola Geologian tutkimuskeskuksesta.

- Ensin pitäisi löytää oikeantyyppiset kivet ja senkin jälkeen on tuurissaan, onko malmia ollutkaan, toteaa Mikkola.

Hienoisia epäilyjä kullasta

Kangasniemen ja Toivakan rajamailla on virinnyt lieviä epäilyjä kullasta. Mikkola ei hehkuta vielä asiassa.

- Tutkimuksen tässä vaiheessa ollaan siinä pisteessä, että yksi mahdollisuus tuhannesta johtaisi mahdollisesti kultakaivokseen.

Makkolan kylällä Kangasniemen pohjoisosissa vanhasta moreenitiedoista löytyy heikkoja vihjeitä, että alueella on vähän kohonneita kultapitoisuuksia.

- Tutkimme tämän tiedon, kun olemme alueella, toteaa Mikkola.

Kallioperätutkimukset laajenevat myöhemmin Joutsaan, Laukaaseen ja myös Jyväskylän kuntarajojen sisäpuolelle. Kaikkiaan tutkimukset kestävät viitisen vuotta.