Eräsetin työntekijöistä jo puolet saanut lähtöpassit

Lapin Safareille yrityskaupan myötä siirtyneen Eräsetti Oy:n työntekijöistä on saanut jo puolet lähtöpassit. Lapin Safarit Oy:n toimitusjohtajan Jyrki Nivan mukaan Eräsetin 14 työntekijästä on irtisanottu tähän mennessä viisi työntekijää ja lisäksi kaksi työntekijää on siirtynyt Metsähallituksen palvelukseen. Kolme työntekijää on siirtynyt Lapin Safareiden työntekijäksi ja neljän työntekijän kanssa neuvottelut jatkosta ovat edelleen kesken.

Lapin Safarit Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Niva. Kuva: YLE / Elina Melamies

Eräsetti Oy:n myynti Lapin Sareille oli jatkoa Metsähallituksen viime vuonna alkaneelle matkailuliiketoiminnan uudelleenjärjestelylle. Kaupan myötä Metsähallituksen matkailuliiketoiminnan järjestelyt on saatettu loppuun.

Eräsetin ostanut Lapin Safarit on pohjoismaiden suurin ohjelmapalveluyritys ja yrityskaupan myötä Lapin Safarit vahvistaa asemaansa entisestään Rovaniemellä ja Saariselällä.

Tehdyn kaupan myötä Eräsetin 14 toistaiseksi voimassaolevalla työsopimuksella ollutta työntekijää siirtyi Lapin Safarit Oy:lle.

Lapin Safarit Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Nivan mukaan oli selvää, että päällekkäisiä toimintoja joudutaan karsimaan.

- Olemme sanoneet, että kyllä meillä töitä riittää kaikille kun sesonki pyörähtää käyntiin, mutta kesällä ei ole töitä kaikille tarjota. Lähinnä tämä myynti, markkinointi ja hallinto me hoidetaan olemassa olevalla henkilöstöllä.

- Irtisanottujen osalta noudatamme aiemman yhtiön työehtosopimusta eli kaikilla on normaalit irtisanomisajat.

Metsähallituksella ei vastuuta työntekijöistä

Metsähallituksen viestintäjohtaja Juha Mäkisen mukaan työntekijöiden asemasta ja tulevaisuudesta ei kaupanteon aikana neuvoteltu.

- No ei, Metsähallitushan myi yrityksen, Eräsetti Oy:n ja sen osakkeet jotka kaikki olivat Metsähallituksen hallussa ja henkilöstö siirtyi yrityksen mukana.

Mäkisen mukaan Metsähallituksella ei myöskään ollut velvoitetta työllistää Eräsetin työntekijöitä, koska kyseistä luontomatkailualan toimintaa ei yhtiöön jäänyt lainkaan.

- Ostajalla on täysi päätäntävalta yrityksen työntekijöistä ja toimintatavoista uutena omistajana. Ei työntekijöiden irtisanomissuojaa tuollaisessa kaupassa yleensä tule kyseeseenkään.