Savonian johto sai synninpäästön

Savonia-ammattikorkeakoulun yhtymävaltuusto antoi vastuuvapauden edustusvarojen käytöstä moititulle rehtorilleen. Yhtymähallituksen erottamista pohditaan yhä.

rehtorit
Savonia ammattikorkeakoulun logo
Mika Hirvonen / Yle

Savonia-ammattikorkeakoulun yhtymävaltuusto on antanut vastuuvapauden kuntayhtymän hallinnolle. Se merkitsee sitä, että koulun edustusvarojen holtittomasta käytöstä moitittu rehtori Veli-Matti Tolppi ei saa varoitusta kovempaa rangaistusta.

Yhtymävaltuuston jäsenistä viisi vastusti vastuuvapauden myöntämistä Tolpille ja yhtymähallituksen puheenjohtajalle. Luottamus myönnettiin lopulta prosentein 58-27.

Tolpin luottamusta punnittaessa esiin nousi myös hänen toimintansa Microkadun kampuksen toimitila-asioissa. Rehtorin syytettiin vaikuttaneen samaan aikaan Savoniassa ja kiinteistön rakentavassa Technopoliksessa.

- Puolueettoman tahon tulee vielä selvittää jääviysasia, sanoi päätöksestä eriävän mielipiteen jättänyt kiuruvetinen Sari Tikkanen (kesk.).

Kuopiolaisvaltuutettu Varpu Puskala (kesk.) näki rehtori Tolpin huonon hallintotavan ulottuvan pikkuseikoista suuriin päätöksiin. Vastuuvapauden puolesta äänestänyt varkautelainen valtuutettu Risto Husu (kok.) puolestaan uskoi rehtorin virheiden johtuneen tietämättömyydestä, eikä oman edun tavoittelusta.

Rehtori huokaisi helpotuksesta

Savonian rehtori Veli-Matti Tolppi oli luonnollisesti hyvillään yhtymävaltuuston päätöksestä. Hänen mukaansa se tarkoittaa, että pitkään vatvottu edustusrahasotku voidaan jättää taakse.

- Toivon, että valtuuston jälkeen tämän asian käsittely erityisesti julkisuudessa päättyy ja me voimme Savoniassa keskittyä tärkeämpiin toiminnallisiin asioihin ja niiden kehittämiseen.

Tolpin ympärillä pyörineen kohun käsittely on vienyt Savonian luottamuselimissä kosolti aikaa. Rehtori näkee, että se on hankaloittanut jossain määrin myös päätöksentekoa.

- Tämä asia on pyörinyt johdon mielissä, mutta jokaisen on kuitenkin pitänyt jostain löytää motivaationsa, Tolppi pohtii.

Valtuutettu vaihtaisi Kekonin

Yhtymävaltuusto nimesi myös työryhmän selvittämään yhtymähallituksen mahdollista erottamista. Hallitus on aiemmin ilmaissut halunsa erota edustusrahasotkun vuoksi. Perusteena on, että yhtymähallitus on epäonnistunut sisäisessä valvonnassa.

Mikäli yhtymähallitus päätetään erottaa, sen seuraajalla on kunnallisvaalien vuoksi lyhyt kausi. Alkuvuoteen 2013 mennessä hallituksen tulee päättää talousarviosta, strategialinjauksista ja kampusratkaisuista.

Hallitukseen tuskin halutaan ihmisiä pystymetsästä - mahdollista on sekin, että erotettu hallitus korvataan pitkälti entisillä nimillä. Keskustalainen yhtymävaltuuston jäsen Sari Tikkanen toteaa, että ainakin puheenjohtaja Jaakko Kekonin (kok.) on lähdettävä.

- Puheenjohtaja on vastuussa kaikesta. Kuntayhtymän johtaja ja talousjohtaja toimivat hänen alaisuudessaan - hän kantaa suurimman vastuun, Tikkanen perustelee.