1. yle.fi
  2. Uutiset

Googlen katunäkymäpalvelusta aloitetaan uusi tutkinta Britanniassa

Google lähetti muutama vuosi sitten autoja ympäri maailmaa kuvaamaan katuja. Kuvista muodostettiin kolmiulotteinen katunäkymäpalvelu Googlen karttapalvelun yhteyteen. Maailmalla kiertävät Googlen autot eivät kuitenkaan tyytyneet vain ottamaan kuvia, vaan ne keräsivät suojaamattomista langattomista verkoista arkaluontoista tietoa.

Ulkomaat

Britannian tietosuojaviranomaiset ovat alkaneet tutkia uudestaan internetyhtiö Googlen katunäkymäpalveluun liittyviä tietosuojarikkomuksia. Britannian viranomaiset avasivat tutkinnan uudestaan sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa tuli ilmi uutta tietoa Googlen käyttämistä menetelmistä katunäkymäpalvelun kuvien hankinnassa.

Google lähetti muutama vuosi sitten autoja ympäri maailmaa kuvaamaan katuja. Kuvista muodostettiin kolmiulotteinen katunäkymäpalvelu Googlen karttapalvelun yhteyteen.

Maailmalla kiertävät Googlen autot eivät kuitenkaan tyytyneet vain ottamaan kuvia, vaan ne keräsivät suojaamattomista langattomista verkoista arkaluontoista tietoa kuten salasanoja, internetosoitteita ja sähköposteja.

Tietojen kerääminen tuli julkisuuteen vuoden 2010 alussa, ja se herätti suuttumusta niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Myös Britannian tietosuojaviranomainen ICO alkoi tuolloin tutkia tapausta.

Google kuitenkin vakuutti viranomaiset siitä, että se ei ollut kerännyt tietoja tahallaan, vaan kyseessä oli vahinko. Yhtiö myös sanoi, ettei ollut ikinä käyttänyt saamiaan tietoja mihinkään.

Tämän vuoden huhtikuussa julkaistussa yhdysvaltalaisen viestintäviranomaisen FCC:n teettämässä raportissa kuitenkin kävi ilmi, että eräs Googlen palveluksessa ollut insinööri olikin kerännyt tietoja tahallisesti. Hänen kollegoilleen oli lisäksi kerrottu, mistä oli kyse.

Brittien tietosuojaviranomainen on nyt pyytänyt Googlelta selvitystä siitä, keräsivätkö Googlen kuvausautot sittenkin arkaluontoisia tietoja tahallaan.

Googlen totesi toimittajille toimittamassaan tiedotteessa yhtiön vastaavan mielellään Britannian viranomaisten kysymyksiin.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi