1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Betoniviidakko on parkouraajan leikkipuisto

Parkourleirit pullistelevat täysinä, sillä nuoret haluavat opetella kaupunkiakrobatian saloja. Leirillä hiki virtaa, reaktiokyky sekä nopeus kasvavat ja kissamaisen sulavat liikeradat iskostuvat mieleen.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Parkouraaja hyppii seinille ja ponnistaa kaiteiden yli. Liike on sulava, tyylikäs ja nopea – mitä nopeampi, sen parempi.

Kaupunkien betoniset muodot näyttäytyvät tavalliselle ihmiselle ehkä esteinä, mutta parkouraaja, kaupunkiakrobaatti, näkee niissä mahdollisuuden.

Lahtelainen Parkour Akatemia järjestää kesän aikana leirejä, joihin osallistuu kymmeniä lapsia ja nuoria. Ensin liikkeitä harjoitellaan sisätiloissa. Kun perustaidot ovat hallussa, lähdetään ulos.

Tytötkin tykkäävät kiipeillä puissa ja muissa paikoissa.

Anni Leino

- Aluksi on hyvä harjoitella turvallisesti patjoilla, ja vasta sitten kokeilla, miten temput toimivat oikeassa ympäristössä, ohjaaja Anni Leino sanoo.

Lahdessa parkourleiriläiset käyvät päivisin harjoittelemassa esimerkiksi satamassa Sibeliustalon tuntumassa. Siellä on oivia betonikaiteita, penkkejä ja muita esteitä.

- Harjoittelemme täällä nyt, kun paikalla ei ole muita. Emme häiritse ketään. Sitä yritämme välttää kaikin keinoin, Leino korostaa.

Hikistä urheilua

Parkourista on parissa vuodessa tullut varsinkin poikien suosikkilaji. Tyttöjä on joukossa vähemmän. Leinon mukaan kaupunkiakrobatia sopii yhtälailla pojille kuin tytöille.

- Lähdin mukaan sirkustaustani takia. Tytötkin tykkäävät kiipeillä puissa ja muissa paikoissa.

Nuoret leiriläiset kapuavat vaivattoman näköisesti itseään korkeampien kaiteiden yli ja venyttävät vartalonsa pitkään loikkaan portaissa.

- Parkouraaja näkee maiseman isona leikkipuistona. Hyödynnämme tangot, kaiteet ja muurit mahdollisimman tyylikkäästi ja sulavasti, Leino kuvailee. 

Parkour käy myös kuntoilusta, sillä harjoitusten jälkeen hiki virtaa.

- Mukavasti touhuillaan. Uni on taattu iltaisin, Anni Leino nauraa.