Tshetsheenejä maahantuoneelle vankeustuomio hovista

Yrittäjä Mikael Storsjö tuomittiin ehdolliseen vankeuteen kolmen laittoman maahantulon järjestämisestä. Käräjäoikeus oli hylännyt syytteet Storsjön humanitaaristen motiivien takia.

Kotimaa

Helsingin hovioikeus on muuttanut helsinkiläisyrittäjä Mikael Storsjön käräjäoikeudesta laittoman maahantulon järjestämisestä saaman vapauttavan tuomion ehdolliseksi vankeusrangaistukseksi. Storsjö tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Jutussa oli kysymys yli 20 tshetsheenin tuomisesta Suomeen vuosina 2007-2010. Tshetsheenit saapuivat lentäen Istanbulista Helsinki-Vantaalle ja hakivat turvapaikkaa heti maahan saavuttuaan.

Hovioikeuden mielestä asiassa oli kyse siitä, oliko teot tehty hyväksyttävästä syystä ja pitikö syyte sen vuoksi hylätä. Hovioikeuden mielestä näin ei ollut.

Hovioikeuden näkemykseen ei vaikuttanut se, ettei Storsjö saanut maahantuonnin järjestämisestä henkilökohtaista hyötyä, eikä se, että kaikille maahantuoduille oli myöhemmin myönnetty oleskelulupa Suomeen.

Hovioikeuden mielestä ratkaisevaa oli, että maahantuotujen tshetsheenien turvallisuuden ei ollut selvitetty olleen vaarassa. Storsjöllä ei myöskään ollut henkilökohtaista sidettä maahantuotuihin.

Vantaan käräjäoikeus katsoi aiemmin, ettei Storsjö syyllistynyt rikokseen, koska hänen motiivinsa olivat puhtaasti humanitaarisia.