1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kupletit

Rillumarein henki elää Nilsiässä

Nilsiän harrastajateatterin tämän kesän näytelmä "Täällä rillumarein alla" kertoo rillumareikulttuurin alullepanijoista Kärjestä, Rautavaarasta, Helismaasta ja Pakarisesta.

kupletit
Kalervo Kärki, Antti Heikkinen ja Heikki Kuikkaniemi.
Yle / Anja Hiltunen

Näytelmä Täällä rillumarein alla kertoo rillumarei-musiikkilajin isistä Toivo Kärjestä, Reino Helismaasta, Tapio Rautavaarasta ja Esa Pakarisesta.

- Yhtenä aamuna tuli mieleen että Pekka Puupäästä ei ole tehty kesäteatteria, joten ehdotin sitä Antti Heikkiselle, näytelmän ohjaaja Heikki Kuikkaniemi kertoo.

Heikkinen olikin laajentanut aiheen Puupäästä rillumareikulttuuriin. Puupää on kuitenkin tarinana näytelmän sisällä, sillä näytelmässä filmataan Pekka Puupää -elokuvaa.

Harvoin kuultuja kappaleita

Koska Täällä rillumarein alla -näytelmä kertoo oikeista henkilöistä, siinä on paljon faktaa.

- Tai ainakin sellaista, joka olisi voinut olla totta, käsikirjoittaja Antti Heikkinen lisää.

Näytelmässä on tietysti paljon Kärjen ja Helismaan musiikkia. Musiikkivalinnat ovat periaatteessa Heikkisen, mutta niin niihin kuin näytelmäänkin on sanansa saanut sanoa Kalervo Kärki, Toivo Kärjen Nilsiässä asuva poika.

Näytelmässä kuullaan myös harvoin tai ei juuri ollenkaan kuultuja kappaleita, kuten Helismaan runo Unta ja totta, jonka Kärki sävelsi.

- Isäni oli lukenut Helismaan runon, ja ajatteli että jos rintamalta joskus selviää, hän säveltää sen, Kalervo Kärki kertoo kahden mestarin yhteistyön alusta.

Myös loppulaulu Mitäpäs mulla on väliä on jäänyt melko tuntemattomaksi.

Näyttely näytelmän tueksi

Näytelmän tueksi Heikkinen ja Kuikkaniemi kokosivat näyttelyn Kotiseutumuseon holvikellariin. Näyttelyssä voi tutustua kymmeniin Reino Helismaan, Tapio Rautavaaran ja Esa Pakarisen käyttämiin tai saamiin esineisiin.

Esineet on kerätty heidän perillisiltään. Esineistö herättää varmasti muistoja näyttelyvieraiden mielissä, olipa sitten musiikki-ihminen tai vaikka urheilusta kiinnostunut.

Tapio Rautavaaralta on näyttelyssä on muun muassa hänen 1948 Lontoon olympialaisissa voittamansa kultamitali sekä kultakeihäs. Rautavaaralta on myös yksi hänen kuuluisista olkihatuistaan.

Kitaroita ja hampaat

Reino Helismaalta on kitara, joka on täynnä tunnettujen, sodanjälkeisen Suomen viihdetaiteilijoiden nimikirjoituksia toista sataa kappaletta. Niin Olavi Virta, Metro-tytöt, Hannes Häyrinen, Tauno Palo, George de Godzinsky kuin Valentin Vaala ovat, esimerkiksi, siihen nimensä laittaneet.

Pakariselta on filmipuku Pekka Puupää -elokuvista, Severi Suhosen esiintymisasu ja haitari sekä tekohampaat.

- Jos Pakarinen ei olisi ottanut niitä suustaan, olisi Severi Suhonen jäänyt ehkä syntymättä, Heikkinen arvelee.

Näyttelyyn on saatu myös Pakarisen, Helismaan ja Rautavaaran kultalevyt.

Toivo Kärjenkin esineitä näyttelyyn tullee. Tosin hänen esineistöään on jo yksi huoneellinen kotiseutumuseon pysyvässä näyttelyssä.

Lue seuraavaksi