Kesätyön arvo on työkokemuksessa

Kesätyöt johdattelevat nuoret työelämän koukeroihin. Kokemukset ovat arvokkaita, vaikka kesätyöpaikka ei irtoaisikaan omalta alalta.

Kotimaa
Kaksi naista Kouvolan torilla
Riikka Peni (vasemmalla) ja Sanni Peltola viihtyvät kesätyössään Kouvolan torilla.Klaudia Käkelä / Yle

Moni nuori hakee kuumeisesti kesätyöpaikkaa koko kevään. Tavoitteena on saada rahan lisäksi kullanarvoista työkokemusta joko omalta alalta tai ylipäätään mistä tahansa. Suhteista on monesti hyötyä kesätyöpaikan haussa.

Riikka Peni ja Sanni Peltola työskentelevät tänä kesänä Kouvolan torilla myymässä kukkia. Töitä on takana nyt kuukauden päivät.

- Tämä on ihan kivaa. Luulin työtä rankemmaksi, mutta aamuheräämiset eivät ole haitanneet, toteaa ensimmäisiä kesätöitään paiskiva Peltola.

Peltola kertoo monen kaverinsa tapaan hakeneensa työ- ja elinkeinotoimiston sivujen kautta kesätöihin useaan paikkaan. Yhteydenotto tuli ainoastaan yhdestä paikasta.

- Moni kaveri haki useaan paikkaan, mutta ei päässyt minnekään edes haastatteluun.

Riikka Penillä on jo kolmas kesä kukkien parissa. Kukkatuntemus on kasvanut, mutta muutakin hyötyä työstä on ollut.

Työkokemus on tärkeintä, mitä voi tulevaisuuden kannalta saada.

Janni Riihisaari

- Ainakin asiakaspalvelu tulee tutummaksi.

Asiakaspalvelun parista on löytänyt kesätyönsä myös kouvolalainen Janni Riihisaari, joka viettää kesän pankin kassalla. Pankkityö on kauppatieteiden maisteriksi opiskelevan Riihisaaren mieleen, koska tehtävät ovat oman alan hommia.

- Voisin työskennellä pankissa tulevaisuudessakin. Työkokemus on tärkeintä, mitä voi tulevaisuuden kannalta saada. Olen oppinut tässä jo lähes kaiken, mitä tässä kassalla tehdään.

Riihisaari on monen muun nuoren tavoin joutunut aiempina kesinä hanttihommiin, koska oman alan töitä ei ole irronnut. Alan töitä ei löytynyt myöskään Mikkelissä talotekniikkaa opiskelevalle Jarkko Korpille. Korppi valvoo järjestystä kolmatta kesää Tykkimäen huvipuistossa. Mies haki alan töitä useasta paikasta, mutta joutui palaamaan Tykkimäelle ainakin vielä täksi kesäksi.

- Mikkelissä pääsee suhteilla töihin. Toivotaan, että ensi vuonna löytyy LVI-alan töitä.

- Järjestyksenvalvonta Tykkimäellä on rento perusduuni. Vapaus on tässä mukavinta, kun voi kierrellä puistoa ja tavata erilaisia ihmisiä.