Inkoo antoi rukkaset tuulivoimapuistolle

Suomenlahdelle Inkoon ja Raaseporin edustalle suunniteltu tuulivoimapuisto jää näillä näkymin toteutumatta. Inkoon kunnanhallitus kääntyi selvin luvuin puiston kaavoitusta vastaan.

Kotimaa

Inkoon kunnanhallitus ei aloita tuulivoimaloiden vaatimaa osayleiskaavoitusta. Ratkaisu syntyi maanantaisessa kokouksessa äänin 9–2 vastoin teknisen lautakunnan esitystä.

Kielteisen päätösesityksen tehnyt kokoomuksen Marko Rautakoura perustelee tuulivoiman hylkäämistä maisemallisilla ja ympärisöllisillä syillä. Hänen mukaansa ei suinkaan ole kyse siitä, etteikö kunnanhallitus muuten kannattaisi uusiutuvaa energiaa.

- Niin hienoa ja herkkää luontoaluetta kuin Barösund ei sovi muuttaa teollisuusalueeksi. Lisäksi Ympäristövaikutusten arvioinnissa oli liikaa epäselviä kohtia. Siitä jäi kuva, että asiassa ollaan vasta kokeiluasteella ja vähän liian rankka kokeilu olisi tässä tapauksessa kyseessä, Rautakoura lataa.

Vaikutusta päätökseen oli myös puolustusvoimien tutkaamiselle mahdollisesti aiheutuvilla haitoilla sekä niin sanotussa Tarastin tuulivoimaraportissa esiinnousseilla ongelmilla. Rautakouran mukaan Inkoolla ei myöskään ole varaa menettää mainettaan kauniina mökkikuntana.

Niin hienoa ja herkkää luontoaluetta kuin Barösund ei sovi muuttaa teollisuusalueeksi.

Marko Rautakoura

Puisto jakaa päättäjien mielipiteet

Raaseporin kaupunki jättäytyi ulos merituulipuistohankkeesta jo aikaisemmin keväällä. Tuulivoimapuistoa suunnittelevan Suomen Merituuli Oy:n toimitusjohtaja Sami Kuitunen osasikin odottaa tiukkaa vääntöä Inkoossa.

- Ei voi sanoa, että kielteinen päätös olisi yllättänyt, mutta se yllätti, että ratkaisu tuli niin selkein numeroin. Tekninen lautakunta kuitenkin kannatti kaavoittamista yksimielisesti. On mielenkiintoista että päätöksenteko Inkoossa menee laidasta laitaan ja kunnallinen päätöksenteko on eri linjoilla kuin valtakunnallinen, Kuitunen toteaa.

Yritys ei kuoppaa hanketta vielä täysin.

- Tässä on nyt pohdinnan paikka ja meidän pitää perehtyä päätöksen perusteisiin. Kunnallisvaaleillakin saattaa olla vaikutusta asiaan. Olen saanut viestejä, että asia haluttaisiin nostaa esiin yhtenä vaaliteemana, Kuitunen kertoo.

Inkoon ja Raaseporin edustalle on suunniteltu kuudenkymmenen tuulivoimalan kokonaisuutta.