Lappeenrantaan sotaorvoille muistomerkki

Maan ensimmäinen sotaorpomuistomerkki paljastetaan 12. elokuuta. Pohjustustyöt sankarihautausmaan eteläkärjen puistikossa ovat jo käynnissä.

sotaorvot
Sotaorpomuistomerkin tuleva paikka
Yle

Muistomerkin elokuiseen paljastamisjuhlaan on ilmoittautunut jo noin 700 osallistujaa.

Sotaorpomuistomerkki tehdään pronssista ja graniitista.

- Puoliabstraktin muistomerkin kiviosat symboloivat kodin raunioita. Raunioilla itkee pronssinen lapsihahmo, Kaatuneitten Omaisten Liiton puheenjohtaja Mauri Niskakoski kuvailee.

Sotaorpojen muistomerkin taustalla ovat Kaatuneitten Omaisten Liitto ja Lappeenrannan kaupunki. Hankkeen suojelija on valtioneuvos Riitta Uosukainen.

Muistomerkin rahoitus on koottu keräyksistä ja lahjoituksista. Suurin lahjoittaja on Kaatuneitten Omaisten Liitto. Muistomerkin kokonaishinta on noin 100 000 euroa.

"Vihdoin muistomerkki"

Kaatuneitten Omaisten Liiton puheenjohtaja Mauri Niskakoski katsoo, että aika on tullut, että sotaorvot vihdoin saavat oman muistomerkin.

- Sotien jälkeen sotaorvot saivat pientä huoltoeläkettä, ja oppikoulussa meillä oli vapaaoppilaspaikat, mutta työelämään sijoittumisen jälkeen näistä ei ollut tapana puhua, Niskanen sanoo.

2000-luvulla sotaorvot ovat olleet enemmän esillä, kun useampia sotaorpoyhdistyksiä on perustettu.

- Muistomerkin idea on muistuttaa siitä, että myös sotaorvot kärsivät sodasta. Valtiovallan tunnustusta haetaan parhaillaan, sillä meitä on vielä olemassa, Niskanen tiivistää.

Sotien seurauksena sotaorvoiksi jäi noin 55 000 lasta. Heistä noin 28 000 on vielä elossa.