Natsien rantahotelli otetaan viimein käyttöön

1930-luvulla noussut rakennuskompleksi on ollut vuosikymmeniä tyhjillään. Proran lomakeskus on natsi-Saksan arkkitehtuurin mahtavimpia luomuksia.

Ulkomaat
Natsi-Saksan rakentama hotellikompleksi Prorassa.
Natsi-Saksan rakentama hotellikompleksi Prorassa.Stefan Sauer /EPA

Saksassa Itämeren rannikolla aletaan uudistaa natsien tunnettua lomahotellia viimein tarkoituksensa mukaiseen käyttöön. Natsi-Saksan rakentama hotellikompleksi Prorassa ei koskaan avautunut toisen maailmansodan takia.

Proran hotellia pidetään Hitlerin Saksan mahtavimpana arkkitehtuurisena voimannäyttönä Nürnbergin juhlanäyttämön ohella. Puolueen lomakeskus valtaa arvokasta rantaviivaa lähes viiden kilometrin matkalta. Juuri mammuttimaisuutensa vuoksi Saksalla on ollut suuria vaikeuksia saada kompleksia kaupaksi.

Rantakompleksia on nimitetty valkoiseksi norsuksi, joka päällisin puolin vaikuttaa varsin arvokkaalta, mutta tuottanee omistajalle vain isoja kuluja.

Maaliskuussa valtio huutokauppasi lopulta viiden hotellirakennuksen kokonaisuudesta yhden berliiniläiselle sijoittajalle. Tässä kuussa sitä aletaan restauroida nykyaikaiseksi kylpylähotelliksi. Tiettävästi kyseessä oli koolla mitattuna Saksan suurin yksittäistä rakennusta koskeva kauppa.

Suunnitelmien mukaan keskukseen tulee 400 hotellipaikkaa ja 400 asuntoa. Aikanaan Hitler toivoi Prorasta käänteentekevää ja loisteliasta massaturismikohdetta, joka voisi majoittaa 20 000 saksalaista kerrallaan.

Paikalla olisi myös opetettu natsi-ideologiaa, näytetty elokuvia ja teatteriesityksiä, ja pidetty suurtapahtumia 25 000 hengen juhlasalissa.

Toinen maailmansota keskeytti rakentamisen, ja sodan jälkeen neuvostoarmeija otti kohteen sotilaskäyttöön. Sitä ei näkynyt aikakauden kartoissa.

Berliinin muurin murtumisen jälkeen Prora on rapistunut pitkään tyhjillään, vaikkakin viime vuonna yhteen kompleksin nurkkaan avattiin nuorisohostelli.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset