Eduskuntaryhmät haluavat Halla-ahon pois hallintovaliokunnasta

Puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat perussuomalaisia lukuunottamatta ovat olleet koolla pohtimassa hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon asemaa valiokunnan johdossa. Ryhmät haluavat, että Halla-aho jättää tehtävän ennen juhannusta.

politiikka
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho eduskunnassa Helsingissä 12.6.2012.
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho eduskunnassa Helsingissä 12.6.2012.Antti Aimo-Koivisto/ Lehtikuva

Puolueiden eduskuntaryhmien johtajat perussuomalaisia lukuunottamatta ovat yksimielisiä siitä, että hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps.) on jätettävä tehtävänsä hallintovaliokunnassa.

Ryhmien mukaan asia on hoidettava ennen juhannusta.

Eduskuntaryhmillä ei ole toimivaltaa asiassa, ja ryhmät toivovat, että perussuomalaiset vetävät itse Halla-ahon pois puheenjohtajan paikalta.

Puheenjohtajan paikka hallintovaliokunnassa pysyy kuitenkin perussuomalaisilla. Eduskunnan puhemiesneuvosto käsittelee Halla-ahon asemaa myöhemmin keskiviikkona.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Jan Vapaavuori sanoi, ettei perusuomalaisilta odoteta päätöksiä vielä tänään, koska eduskunta käsittelee päivällä puolueen tekemää välikysymystä.

Jos perussuomalaiset eivät suostu muiden ryhmien vaatimukseen, haetaan eduskunnan sisältä menettelytapa Halla-ahon erottamiseksi.

Se on tämän talon hyvin vahva tahtotila.

Jan Vapaavuori

- Eduskunnassa on eri elimiä, jotka tekevät johtopäätöksiä omista lähtökohdista. Kun koolla olivat kaikki eduskuntaryhmät lukuunottamatta perussuomalaisia, ja kun meillä on yhteinen arvio, että Halla-aho ei voi jatkaa hallintovaliokunnan puheenjohtajana, niin se on tämän talon hyvin vahva tahtotila, Vapaavuori sanoo.

Perussuomalaisten ryhmänjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan puolueen eduskuntaryhmä käsittelee asiaa ensi maanantaina.

Taustalla oikeuden vähättely

Syynä ovat Halla-ahon blogikirjoituksestaan saama sakkotuomio sekä hänen oma arvionsa tuomiostaan. Eduskunnassa on arvosteltu Halla-ahoa mm. oikeusjärjestelmän vähättelystä.

Halla-aho pitää saamaansa tuomiota epäoikeudenmukaisena. Hän on myös sanonut, ettei korkeimman oikeuden päätöstä kannata pitää taivaallisena totuutena, koska se on muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta.

Korkein oikeus tuomitsi viime viikolla Halla-ahon sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.