yle.fi-etusivu

Uhkasakolla psykiatrian potilasjonot lyhyemmiksi

Keski-Pohjanmaalla joka kolmas potilas joutuu odottamaan psykiatrille pääsyä yli kolme viikkoa. Se on enemmän kuin laki sallii.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
Kuvassa keskussairaalan kyltti ja ajotie sairaalan pihaan Kokkolassa.
YLE / Heini Holopainen

Terveydenhoitoa valvova Valvira patistaa Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriä hoitamaan kiireettömän hoitoon pääsyn lain edellyttämälle tasolle. Valvira on asettanut Kiurulle 500 000 euron uhkasakon, jos asioita ei saada hoidettua. Aikaraja asian korjaamiseen on vuoden loppuun mennessä. Sairaanhoitopiirin pitää lisäksi antaa selvitys siitä, miten asia on hoidettu viimeistään tammikuun loppuun mennessä.

Joka kolmas odottaa lääkärille pääsyä

Valviran mukaan Keski-Pohjanmaalla hoitotakuu ei toteudu lastenpsykiatriassa eikä psykiatriassa. Valviran lakimies Leena-Maija Vitie kertoo päätöksen perustuvan siihen, että Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä joka kymmenes lastenpsykiatrian lähete käsitellään liian myöhään. Myös psykiatrian erikoisalan lähetteiden käsittely venyy liian pitkään. Laki määrää, että käsittelyaika on korkeintaan kolme viikkoa.

Lisäksi psykiatrian erikoisalalla ensimmäistä lääkärikäyntiä odottavien potilaiden määrä oli 34 prosenttia. Tiedot perustuvat vuoden vaihteen tietoihin, sillä sairaanhoitopiiri ei ole antanut Valviralle uudempia tietoja.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi uhkasakolla tehostettu määräys on annettu kahdeksalle muulle sairaanhoitopiirille.