Halla-aho jättää hallintovaliokunnan puheenjohtajuuden

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho aikoo jatkaa hallintovaliokunnan jäsenenä. Halla-ahon mukaan erovaatimukset ovat hyökkäys, jonka tarkoituksena on siirtää huomio pois Euroopan velkakriisistä.

politiikka

Jussi Halla-aho (ps.) luopuu hallintovaliokunnan puheenjohtajuudesta. Hän aikoo jatkaa valiokunnan jäsenenä. Halla-aho kertoi asiasta tiedotteessa Homma-keskustelupalstalla.

Halla-aho sanoo tunnustavansa poliittiset tosiasiat, vaikka pitääkin "itseensä kohdistuvaa hyökkäystä kohtuuttomana ja eduskunnan arvovallalle sopimattomana."

- Ymmärrän kuitenkin poliittiset tosiasiat enkä halua tarpeettomasti pitkittää muiden synnyttämää sirkusta, Halla-aho kirjoittaa.

Halla-aho kiistää halveksuneensa oikeuslaitosta maanantaisessa tiedotteessaan, jossa hän piti tuomiotaan vääränä, epäoikeudenmukaisena ja muutaman yksittäisen ihmisen ajatteluna.

- Katson että kyseessä oli ala-arvoinen hyökkäys, jonka todellisena tarkoituksena oli kääntää huomio pois Euroopan velkakriisistä.

Halla-ahon mukaan oikeuslaitoksen on itse ansaittava arvostuksensa tekemällä johdonmukaisia ja yleistä oikeustajua vastaavia ratkaisuja.

- Ollaan todella heikolla pohjalla, jos tuota arvostusta ylläpidetään kieltämällä arvostelu ja vaatimalla kansalaisia sokeasti uskomaan tuomareiden erehtymättömyyteen.

Aiemmin tänään eduskuntaryhmien johtajat perussuomalaisia lukuunottamatta linjasivat, että Halla-ahon on jätettävä tehtävänsä hallintovaliokunnassa Eduskuntaryhmillä ei ole toimivaltaa asiassa, ja ryhmät toivovat, että perussuomalaiset vetävät itse Halla-ahon pois puheenjohtajan paikalta.

Syynä ovat Halla-ahon blogikirjoituksestaan saama sakkotuomio sekä hänen oma arvionsa tuomiostaan. Eduskunnassa on arvosteltu Halla-ahoa mm. oikeusjärjestelmän vähättelystä.

Korkein oikeus tuomitsi viime viikolla Halla-ahon sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Heinäluoma helpottunut

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) sanoo olevansa huojentunut Halla-ahon aloitteellisuudesta.

- Olihan tämä helpotus, että eduskunnan elinten tai puhemiesneuvoston ei tarvinnut ottaa asiaan kantaa. Varmasti tässä tilanteessa ymmärrettävä ratkaisu kansanedustaja Halla-aholta, Heinäluoma sanoo.

Heinäluoma sanoi tapauksen opettavan, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan on aidosti vakava asia.