Kimmo Kinnunen: Keihäs ei nappaa nuoria naisia

Miesten keihäänheitossa reilusti yli 80 metriä kantaneet kiskaisut ovat tällä kaudella olleet Suomessa harvinaista herkkua. Lajivalmentaja Kimmo Kinnunen kantaa kuitenkin enemmän huolta naisten keihään kohtalosta.

urheilu
Keihäänheittäjä Oona Sormunen valmiina heittoon Pihtiputaan Keihäskarnevaalit kilpailussa 2009
Anssi Leppänen / YLE

Keihäänheiton taitajat ovat parhaillaan koolla 42. kerran Pihtiputaan Keihäskarnevaaleilla.

Keihäskoulussa annetaan lajin nuorille lupauksille tänä vuonna erityisesti tekniikkaoppia ja tapahtuma huipentuu sunnuntaina, kun maan terävin keihäskärki mittelee paikoista EM-kisoihin.

Keihäänheitossa unelma on se iso juttu, että haluaako olla piirinmestari vai maailmanmestari, se on se kysymys.

Kimmo Kinnunen

Lähtönopeus on a ja o

Lajivalmentaja ja vuoden 1991 keihäänheiton maailmanmestari Kimmo Kinnunen viettää tulevat päivät tiiviisti Pihtiputaalla. Kinnunen tietää keihäänheiton kipupisteet ja tuntee pitkien heittojen salat.

- Lähtönopeus ratkaisee, kaikki voimat pitää saada keihääseen, siinä on pitkä heitto yksinkertaisuudessaan. Mutta siinä on myös yli 20 muuttuvaa tekijää, joiden pitäisi ketjuuntua lyhyessä ajassa heiton aikana - siinä lajin vaikeus piilee. Varsinkin arvokisoissa korvien väli eli sipuli ratkaisee sekin aika paljon, kuvailee Kinnunen.

Pitkiä keihäskaaria syntyy Kinnusen mukaan usein "tyhjällä päällä".

- Paniikkia ei saa tulla kisoissa vaikka kuinka jännittäisi. Parhaat suoritukset yleensä tulee, kun ajatuksia ei paljon ole. Silloinhan se on epävarmuutta, kun ajatukset seilaa. Kun on hyvät suoritukset harjoituksissa ja itseluottamus kohdallaan, niin sillä menee pitkälle.

Joskus on mentävä metsään

Vaikka kunto olisi kuinka kohdallaan, voi heitto olla pitkiä aikoja hukassa. Jumitilanteissa tarvitaan Kinnusen mielestä joskus nollausta.

- Jokainen tietää, mitä on nollaaminen ja siihen on eri versioita: voi rauhoittua, lähteä hornantuuttiin miettimään asioita - ei siinä mielellään urheilua kovin paljon ajatella: onko se kalastusta, suunnistusta, viinan juontia tai muuta, jokaisella on nollaamiseen omat konstinsa. Itsellä se on ollut aina metsä. Siinä on tärkeä se juttu, että saa olla yksin, kuvailee Kinnunen.

Unelman eteen paiskittava töitä

Keihäänheitto on rankka laji, joka vaatii jo nuorena tiukkaa sitoutumista ja valintoja. Kinnusen mukaan lajin tulevaisuus ei näytä Suomessa pelkästään ruusuiselta.

- Ehkä siinä on pientä monttua. Kyllä enemmän olen huolestunut naisten puolesta. 16-17 vuotta on ikäraja, jossa pitäisi lähteä töitä tekemään ja omaa unelmaa kohti menemään. Elämässä on muitakin valintoja kuin keihäänheitto - siinä se veri punnitaan, että missä on lopullinen maali. Se unelma on se iso juttu, että haluaako olla piirinmestari vai maailmanmestari, se on se kysymys, analysoi Kinnunen.

Naisten keihäässä mennään vahvasti tällä hetkellä Sanni Utriaisen ja Oona Sormusen varassa. Kinnunen kertoo, että nuorten naisten keskuudessa keihäänheitto ei ole kovin suuressa huudossa.

- Poikien kohdalla tilanne on parempi ja siellä on hyvää kilpailutilannetta lajin sisällä, joka vie eteenpäin. Nuoria tyttöjäkin on tulossa mukaan, mutta se vaatii unelmia ja töitä.

Penkkiurheilijoilla on usein analyysi joka lähtöön

Suomalaisten menestys keihäänheitossa kautta aikojen on tehnyt penkkiurheilijoistakin vaativia. Urheilijoiden niskaan nakataan kovia odotuksia.

- Ei tilanne ole varmaan ihan niin paha kuin jääkiekossa, että kun vaikka MM-kisat menevät perseelleen, niin Suomessa on välittömästi viisi miljoonaa valmentajaa, mutta kun menee hyvin, niin se on Jalosen Jukan ansiota. Henkisesti se on urheilijalle kova paikka, kun ohjeita tulee sieltä täältä. Omaan juttuun pitäisi niistä huolimatta osata keskittyä oli taso mikä hyvänsä. Oma juttu ja henkilökohtainen tekniikka on tärkeä ja tehdä niitä eteenpäin.

Yle televisioi sunnuntaina EM-kisapaikat ratkaisevan keihäsfinaalin. Suora lähetys Pihtiputaalta nähdään 17. kesäkuuta Yle TV1:llä kello 14.30 alkaen.