Virallinen ilmoitus: NEVS ostaa Saabin

Sähköautoja valmistava NEVS on uusi omistaja. Trollhättanissa keskitytään jatkossa sähköautoihin.

talous

Autonvalmistaja Saabin ostaa NEVS, joka on kiinalais-ruotsalainen sijoitusyhtiö. Asiasta kerrottiin keskiviikkoiltapäivänä Trollhättanissa.

Virallisessa tiedotteessa ei kerrota, mikä on kaupan arvo. Sijoitusyhtiön suunnitelmissa on sähköllä käyvä päivitetty versio Saabin 9-3-mallista aluksi Kiinan markkinoille, sekä pitkällä tähtäimellä jopa sähköautojen markkinajohtajuus. Kauppoihin yhtiön sähkö-Saab tulisi vuodenvaihteessa 2013-14.

- Yhtiö aloittaa uudet toiminnat Trollhättanissa, missä kaikki kehitys ja tuotanto keskittyy sähköautoihin, kertovat konkurssia hallinnoivat viranomaiset.

- Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsimme tähän sopimukseen.

Trollhättanin tehdas on Saabin kotipaikka läntisessä Ruotsissa.

Jo viime viikolla julkisuudessa liikkui tietoja, joiden mukaan ostaja olisi sähköautoja valmistava National Electric Vehicle NEVS.

NEVS on vastaperustettu yritys, jonka taustalta löytyy muun muassa Volvon kuorma-autonvalmistuksen entinen johtaja ja liikemiehiä, joilla on ollut toimintaa sekä Ruotsissa että Kiinassa. Yhtiöllä on rahoitusta myös Japanista.

Saab jätti konkurssihakemuksen viime vuoden lopussa yhtiön pitkään jatkuneiden rahoitusongelmien jälkeen.

Saabin konkurssipesästä käytiin ilmeisesti loppuun asti kisaa kiinalaisen autonvalmistajan Yougmanin ja Nevsin välillä. Nevs eli National Electric vehicle Sweden voitti, koska sillä sanotaan olleen rahoitussunnitelma valmiina.

Volvo-mies ja neuvonantaja

Viime vuosina monenlaisia pelastajia nähnyt Saab-kaupuki Trollhättan sai jälleen tutustua yhteen, kun uusi isäntä Kai Johan Jiang esittäytyi. Ruotsalais-kiinalainen liikemies vaikutti hämmentyneeltä, mutta vakuutti, että nyt alkaa uusi nousu kovia kokeneelle Saabille ympäristöautona.

Uusi omistaja on varma, että Saabin aiempi omistaja General Motors ei enää pääsee heittämään kapuloita rattaisiin. Uusi yritys on ostanut oikeudet Saabin 9-3-malliin - luonnollisesti ilman bensiinimoottoria ja siihen kuuluvaa vaihteistoa. Mutta voiko sähkö-Saabia myydä Saab-tuotemerkillä - se on vielä neuvottelukysymys puolustusvälinevalmistaja Saabin kanssa.

NEVS aikoo jatkaa Trollhättanin autotehtaan toimintaa. Aluksi löytyy lähinnä suunnittelutyötä parille sadalle työntekijälle, autojen valmistus voisi alkaa aikaisintaan ensi vuonna.

NEVS:n hallituksen puheenjohtajalla Karl-Erling Trogenilla on vankka kokemus autoteollisuudesta Volvon kuorma-autotuotannon johtajana. Siinä yhteydessä Kai Johan Jiang toimi hänen neuvonantajanaan.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset