Teiniäidit tarvitsevat tukea

Nuoren naisen raskaus ja äitiys voi olla rikkaus - ei taakka, sanoo tamperelaislääkäri Marjo Kuortti. Yhteiskunta suhtautuu Kuortin mukaan teiniäiteihin karsaasti. Abortti on äitiyttä hyväksyttävämpi vaihtoehto.

Kotimaa
Vauva nukkuu vaunuissa pakkasella.
Yle

Tampereen nuorisoneuvolassa lääkärinä työskentelevä Marjo Kuortti on väitöskirjaansa varten tutkinut nuorten seksuaaliterveyttä ja -käyttäytymistä. Kuortti haastatteli tutkimustaan varten 15-18-vuotiaita tyttöjä.

- Nuoret tytöt joutuvat seksiasioissa kantamaan isomman vastuun kuin samanikäiset pojat ja he joutuvat tekemään ratkaisuja ristiriitaisten paineiden alla. Toivon, että nuoret itse rauhassa pohtisivat seksikäyttäytymistään. Mihinkään sellaiseen ei tarvitse suostua, mikä ei tunnu hyvältä.

"Meille tais sattuu pieni vahinko"

Yksi Kuortin väitöskirjan osatutkimuksesta käsittelee tyttöjen suunnittelematonta raskautta ja siihen liittyviä tulkintoja.

- Nuoret näyttävät tämän tutkimuksen valossa sisäistäneen yhteiskunnalisen normin, jonka mukaan alle kaksikymppisen ei ole toivottavaa tulla raskaaksi, saati synnyttää. Yhteiskunta pitää teiniäitiyttä huonona vaihtoehtona.

Marjo Kuortti itse tuli väitöstutkimusta tehdessään toisiin ajatuksiin.

- Mielipiteeni on muuttunut aivan selkeästi. En pidä teiniraskautta ollenkaan pahana asiana.

Kuortti toivoo, että yhteiskunta tukisi teiniäitiyttä siinä missä nuorten opiskeluja ja työllistymistäkin.

- Tuen turvin nuoret voisivat pärjätä lapsen kanssa ja hankkia koulutuksen vaikka vähän myöhemmin.