Directan johdon syytteet törkeästä petoksesta hylättiin

Kolmesta syytetystä vain yksi sai ehdollisen vankeustuomion - senkin markkinointirikoksesta.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kaikki kohuyhtiö Directan johtajiin kohdistetut petossyytteet. Ainostaan toimitusjohtaja tuomittiin  5 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen markkinointirikoksesta.

Directa kauppasi etenkin vuosina 2008-2009 pienyrittäjille mainosnäkyvyyttä netissä.

Rikosjutun syyttäjät katsoivat, että haku-robottitekniikkaan perustuneet lupaukset olivat katteettomia ja että Directa kääri miljoonavoitot hyväuskoisilta pienyrittäjiltä.

Nyt peli on harvinaisen selvä. Lähes kaikki syyttäjien esittämät väitteet kaatuivat rytisten. Kolmesta syytetystä vain yksi sai ehdollisen vankeustuomion - senkin markkinointirikoksesta. Petoksesta tuomiossa ei ole sanaakaan.

Kihlakunnan syyttäjä Kimmo Varjonen ei antanut vielä tarkkaa arviota jatkotoimenpiteistä.

- Käräjäoikeus on asian tällä tavalla arvioinut. Nyt harkitsemme, että onko muutoksenhakutoimenpiteisiin aihetta.

Directan puolustuksen asianajaja Kai Kotiranta arvostelee poliisia epämääräisestä esitutkinnasta.

- Tässä lähdettiin ehkä tavoittelemaan härkästä, vaikka kyse oli kuitenkin kärpäsestä. Tietysti poliisi tutkii, mutta kyllä tämä kokonaisuus olisi ollut aiheellista selvittää hieman asiantuntevammin. Oltaisiin vältytty tarpeettomaltakin kohulta.

Käräjäsalissa kävi kylmä viima

Tässä lähdettiin ehkä tavoittelemaan härkästä, vaikka kyse oli kuitenkin kärpäsestä.

Kai Kotiranta

Kun oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa vuosi sitten, tunnelma oli puolin ja toisin poikkeuksellisen pinkeä. Syyttäjät lähtivät siitä, että Directan johto on huijannut nettihakurobotillaan yli 1 400 pienyrittäjää ja käärinyt heiltä taskuihinsa miljoonavoitot.

- On selvää, että esimerkiksi pihtiputaalainen kampaaja tai vastaava pienyrittäjä ei ole mitenkään voinut ymmärtää, mistä kaikesta häntä tullaan laskuttamaan. Hän on joutunut maksamaan palkkioita hakuoperaatioista, jotka eivät edes ole koskeneet hänen yritystään, kihlakunnansyyttäjä Jaakko Tapala täräytti.

Directan puolustuksen asianajaja Kai Kotiranta ei ollut pekkaa pahempi.

- Syyttäjä aliarvioi pahasti suomalaista pienyrittäjää. Kyllä yksittäisellä yrittäjällä on aina myös oma vastuunsa siitä, millaisia palveluita hän tilaa. Yrittäjänkin on selvitettävä se, mitä hän on ostamassa.

Jutun puinti jatkunee hovioikeudessa.