1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Linus Torvalds ja Shinya Yamanaka jakavat Millennium-pääpalkinnon

Teknologiapalkinto jaetaan ensimmäistä kertaa puoliksi.

Kotimaan uutiset
Linus Torvalds.
Torvalds odottaa kiinnostuneena, mitä tapahtuu, kun tietokoneiden nopeudet eivät tuplaannu enää nykytahtia.

Linus Torvalds ja Shinya Yamanaka ovat saaneet Tekniikan Akatemian Millennium-teknologiapalkinnon. Kummankin palkintosumma on 600 000 euroa. Palkinnon jakoi iltapäivällä Kansallisoopperassa järjestetyssä tilaisuudessa presidentti Sauli Niinistö.

Torvalds palkittiin avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmän Linuxin kehittämisestä. Linuxia käytetään miljoonissa tietokoneissa, älypuhelimissa ja digitaalisissa videotallentimissa.

Yamanaka palkittiin ansioistaan kantasolututkijana.

Joka toinen vuosi jaettava Millennium-palkinto on suomalainen kunnianosoitus ihmisten elämänlaatua parantaville teknologisille innovaatioille.

Torvalds: Edessä iso mullistus

- Aina on iso asia saada palkinto, ja varsinkin se, että tämä tulee Suomesta, on minulle merkityksellistä, Torvalds sanoi Yle Uutisille palkintojenjaon jälkeen.

Torvaldsin intohimo tietoteknologiaa kohtaan syttyi jo nuorena, eikä ole haalistunut vuosien varrella.

- Minua kiinnostaa teknologiassa matka, ei lopputulos. Rakastan olla mukana tässä projektissa, jossa luodaan, ohjelmoidaan ja tehdään uutta teknologiaa. Luomistyö on se, joka minua kiinnostaa vieläkin, hän sanoo.

Parhaillaan Torvalds työskentelee kehittääkseen Linux-käyttöjärjestelmää entistä paremmaksi.

- Meille eniten työtä teettää se, että tietokoneet itse muuttuvat niin paljon. Muuttuvan käytön kautta tulee joka päivä uusia haasteita, ja meidän työmme on lähinnä reagoida uusiin vaatimuksiin, hän sanoo.

Torvalds kertoo odottavansa sitä, että Mooren laki eli transistorien tuplaantuminen ja tietokoneiden nopeutuminen muutaman vuoden syklissä loppuu.

- Jossain vaiheessa sen raja tulee vastaan. Se tulee olemaan iso asia tietokoneteollisuudelle, Torvalds ennustaa.

Hän ei kuitenkaan osaa sanoa, millainen käytännön muutos tästä seuraa.

Vaikka Suomi on pieni maa, tuottaa se Torvaldsin mukaan paljon kiinnostavaa teknologiaa.

- Kyllähän täällä on hirveän paljon korkeaa teollisuustietämystä. On kiva nähdä, kun Suomesta tulee joku iso asia, kuten viime vuonna Angry birds, hän sanoo.

Lue seuraavaksi