1. yle.fi
  2. Uutiset

Novaja Gazeta: Toimittaja pakeni maasta tappouhkausta

Lehden mukaan valtion tutkintakomitean johtaja on uhannut tappaa Novaja Gazetan varapäätoimittajan Sergei Sokolovin.

Ulkomaat

Venäläinen oppositiolehti Novaja Gazeta kertoo, että sen varapäätoimittaja Sergei Sokolov on joutunut muuttamaan maasta uhkailujen vuoksi. Lehden mukaan valtion tutkintakomitean johtaja on uhannut tappaa Sokolovin.

Lehden toimittaja Dmitri Muratov kirjoittaa Novaja Gazetan sivuilla avoimessa kirjeessä, että syynä uhkailuun on on artikkeli, jossa arvosteltiin liian kevyitä tuomioita.

Bastrykinin kerrotaan uhanneen Sokolovia sen vuoksi, että tämä arvosteli kesäkuun alussa lehdessä liian pieniä rangaistuksia. Tapaus käsitteli miestä, joka tuomittiin kaksi vuotta sitten tehdystä joukkomurhasta. 12 ihmistä, heidän joukossaa neljä lasta, tapettiin Etelä-Venäjällä. Kushtshevskajan joukkomurhana tunnettu tapaus sälytettiin rikollisjoukkojen kontolle.

Mies oli tuomittu rikoksen peittelystä. Hän selvisi alle neljän tuhannen euron sakoilla.

- Sokolovin oli pakko lähteä maasta, Muratov kertoi uutistoimisto AFP:lle. Hänen mukaansa miestä ei ole tavoitettu puhelimella.

- Vitsailit, että tutkit vielä Sokolovin murhaa, Muratov kuvaillee Bastrykinin puheita avoimessa kirjeessään.

Päätös oli oikea, jos Novaja Gazeta päätti lähettää Sokolovin ulkomaille.

Aleksei Venediktov

Muratovin mukaan Bastrykinin turvallisuusjoukko vei Sokolovin autoon ja metsään Moskovan alueella, siellä Sokolovia uhkailtiin.

Toimittajia pidätetty tänään

Viisi toimittajaa on pidätetty tänään keskiviikkona heidän yritettyään osoittaa mieltään tutkintakomitean toimiston ulkopuolella, kertoo radioasema Eho Moskvy. Neljä pidätetyistä on radion mukaan sen omia toimittajia.

- Päätös oli oikea, jos Novaja Gazeta päätti lähettää Sokolovin ulkomaille, aseman johtaja Aleksei Venediktov viestittii mikroblogipalvelu Twitterissä tänään.

Novaja Gazetan omistajiin kuuluu muun muassa Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov ja suursijoittaja Alexandr Lebedev, joka omistaa myös brittiläiset Evening Standard - ja Independent-sanomalehdet. Novaja Gazeta tunnetaan tutkivasta journalismistaan ja presidentti Vladimir Putinin vastustuksestaan.

Useita lehden toimittajia on kuollut epäselvissä olosuhteissa vuosikymmenen aikana. Tunnetuin heistä oli Anna Politkovskaja, joka ammuttiin kotinsa rappukäytävässä syksyllä 2006.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi