Habbo Hotel sulki keskustelualueensa pedofiiliepäilyjen takia

Brittiläisen Channel 4 -kanavan mukaan suomalaisen Sulake-yhtiön teini-ikäisille tarkoitettu virtuaalimaailma on pedofiilien paratiisi. Nettipoliisin mukaan alaikäisiä ahdistellaan kaikissa sosiaalisissa medioissa.

Kotimaa
Suositun Habbo Hotellin virtuaalimaailmassa on tapahtunut laaja varkauksien sarja, jota Satakunnan poliisi on tutkinut jo puolen vuoden ajan.
Pedofiilit ovat ahdistelleet lapsia ja nuoria Habbo Hotelin virtuaalimaailmassa.

Habbo Hotel on maailman suurin teini-ikäisille tarkoitettu sosiaalinen verkkoyhteisö, jossa vierailee kuukausittain lähes 10 miljoonaa kävijää. YLE Uutisten nettisivuilla nimimerkki Huijausympäristö kommentoi Habbo Hotelia näin:

"Täydellinen paikka piiloutuville pervesseille. Lapseni sai vaikka mitä ehdotuksia ja on 10 v."

Toisen kommentoijan mukaan alakouluikäisillä tytöillä saattaa olla hahmonsa kuvauksena esimerkiksi "sexii hinta yx kama", ja jotkut perustivat palveluun jopa virtuaalibordelleja, joihin tultiin leikkimään huoraleikkiä. Nimimerkki Habbon mukaan sama meininki jatkuu nykyäänkin. Virtuaalihuonekaluja vaihdetaan Habbo Hotelissa webbikamerassa vilautteluun.

Täydellinen paikka piiloutuville pervesseille.

Nimimerkki Huijausympäristö

Nettipoliisin mukaan Habbo Hotel ei ole sen pahempi pedofiilimagneetti kuin mikään muukaan sosiaalinen media.

- Habbo Hotel ei eroa millään tavalla muista sosiaalisen median palveluista. Jos katsotaan tilastoja, niin kyllä se on sieltä alhaisemmasta kuin korkeammasta päästä siinä mitä lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia tehdään ja mitä poliisin tietoon on tullut, sanoo ylikonstaapeli Marko Forss Helsingin nettipoliisista.

- Jos perusteena on pedofiilit, niin melkein jokaisesta sosiaalisen median palvelusta pitäisi vetäytyä, Forss sanoo.

Pedofiilejä on kaikissa sosiaalisissa medioissa

Habbo Hotel on paikallistettu palvelu, joten samoilla tunnuksilla ei voi kirjautua eri maiden palveluihin. Pedofiliaongelma saattaa olla Suomessa siis eri mittasuhteissa kuin Channel 4:n uutisoimassa Britanniassa (siirryt toiseen palveluun). Pedofilia netissä on kuitenkin paljon laajempi ongelma. Suomessa neljännes eli noin 300 poliisin tietoon tulleista 1200:sta lasten hyväksikäyttörikoksesta tapahtui vuonna 2011 netissä.

- Niitä löytyy jokaisesta palvelusta, josta löytyy lapsiakin, eli Facebook, Irc-galleria, Kuvake, Aapeli, kaikki mahdolliset yhteisöpalvelut. Ei sieltä pysty erikseen nimeämään, että pelkästään tässä palvelussa tapahtuu seksuaalirikoksia. Kyllä se koskettaa ihan jokaista palvelua, Forss, sanoo.

Poliisin mukaan pedofilia on netin suurimpia ongelmia.

- Se on niin helppo alusta tehdä näitä tekoja. Voi päivittäin tavoitella useita satoja lapsia, Forss sanoo.

Jotta poliisi pääsisi pedofiilien kannoille, kaikki tapaukset pitäisi ilmoittaa poliisille.

- Lapsien pitäisi uskaltaa ilmoittaa lähestymisyrityksistä. Pelkästään yksittäisen viestin kautta poliisi voi saada selville isompiakin juttusarjoja. Suurin ongelma on se, että juttuja ei vain saada poliisin tietoon. Vanhempien pitäisi ottaa selvää, missä lapsi liikkuu ja keskustella aiheesta. Nekin vanhemmat, jotka nyt tämän uutisen näkee, niin ottaisivat sen jutun aiheeksi, ja keskustelisivat siitä, niin veikkaan, että sieltä muutama nuori kertoisi asiasta ihan oikeasti, Forss sanoo.

Netin valvonta on vaikeaa

Irc-galleria yritti muutama vuosi sitten saada käyttäjiä rekisteröitymään palveluun henkilötunnuksillaan, jotta valvonta olisi helpompaa ja palveluntarjoaja tietäisi ketkä ja minkä ikäiset henkilöt palveluun ovat rekisteröityneet. Tietosuojavaltuutettu vastusti toimia (siirryt toiseen palveluun). Nettipoliisi Marko Forssin mukaan täydellinen valvonta sosiaalisessa mediassa on lähes mahdotonta.

- Heikot mahdollisuudet sellaisen tekemiseen on. Facebookissakin puhutaan ikärajan laskusta, mutta kyllä siellä on 9-10-vuotiaita.

Omistaja luopui Habbo Hotelista

Sulakkeen toiseksi suurin omistaja Balderton ilmoitti luopuvansa 17 prosentin osuudestaan Habbo Hotelista pedofiliaväitteiden takia.

Sulake on sulkenut kaikki keskustelualustansa (siirryt toiseen palveluun) varotoimenpiteenä. Sulakkeen toimitusjohtaja kertoo yhtiön panostavan lisää Habbo Hotelin turvallisuuteen. Yhtiöstä ei ehditty asiaa kommentoimaan Yle Uutisille.