Kotihoitoa vakavaan allergiareaktioon - ruiske reiteen

Kesällä varsinkin pistiäiset voivat aiheuttaa hengenvaarallisen allergiareaktion. Tällöin ensiapua on saatava heti, muistuttavat Kansallisen allergiaohjelman asiantuntijat.

Äkilliseen yliherkkyysreaktioon eli anafylaksiaan voidaan antaa ensiapua kotona. Oireiden ilmaannuttua reiden lihakseen pistetään adrenaliiniruiske. Tämän jälkeen otetaan vielä antihistamiini- sekä kortisonitabletit ja hakeudutaan päivystykseen, neuvovat Kansallisen allergiaohjelman asiantuntijat.

Vakavan allergisen reaktion voivat aiheuttaa pistiäisten myrkyt sekä tietyt ruoka- ja lääkeaineet.

Anafylaksian oireet alkavat usein äkillisesti ja etenevät nopeasti. Oireisiin kuuluvat muun muassa ihon punoitus ja turpoaminen, käsien ja huulien kihelmöinti ja kutina sekä koko kehoon leviävät nokkospaukamat. Potilas saattaa myös oksentaa tai pyörtyä. Tila on hengenvaarallinen ja vaatii välitöntä hoitoa.

Suomessa käynnistyi vuonna 2008 Kansallinen allergiaohjelma, joka jakaa suomalaisille perheille tietoa allergioiden ja astman uusista hoitokäytännöistä. Projektin tavoitteena on pysäyttää suomalainen allergiaepidemia kymmenessä vuodessa. Ohjelman toteuttavat Filha ry, Allergia- ja Astmaliitto ry, Hengitysliitto ry sekä Iholiitto ry.