Hyppää sisältöön

Saturnuksen Kuussa tehtiin yllättävä vesilöytö

Luotaimen havaitsema tumma alue on tutkijoiden mukaan mahdollisesti vettä, jossa on runsaasti metaania. Yllättävän löydöstä tekee se, että vettä ei ole uskottu löytyvän Titan-kuun päiväntasaajalta. Tuore vesilöytö voi olla kaksi kertaa Päijänteen kokoinen.

Titan-kuu. Kuva: Space Science Institute/ PL/ NASA

Saturnuksen Titan-kuun päiväntasaajalta on löytynyt merkkejä vedestä. Yllättävästä löydöstä kertovat yhdysvaltalaistutkijat. Tutkijat kertovat löytäneensä merkkejä järvestä ja useista lammista, joissa on paljon metaania.

Aiemmin vettä on löydetty Saturnuksen suurimman kuun Titanin napa-alueilta. Yksi näistä jäätyneistä järvistä on nimetty pohjoiskarjalaisen Koitereen mukaan.

Tämä oli täysin odottamaton löytö, sillä järvet eivät ole vakaita näillä leveysasteilla.

Caitlin Griffith

Tutkijat olivat pitkään siinä luulossa, että nestettä ei löytyisi kääntöpiirien liepeiltä, sillä se haihtuisi siellä.

- Tämä oli täysin odottamaton löytö, sillä järvet eivät ole vakaita näillä leveysasteilla, kertoo tutkija Caitlin Griffith Arizonan yliopistosta, joka oli tutkimusryhmän johdossa.

Auringonvalon heijastumista Titanin pinnasta ja kaasukehästä tutkittaessa Cassini-luotain havaitsi tumman alueen. Tarkempi tutkimus antaa ymmärtää, että paikalla on 2 400 neliökilometriä suuri järvi. Se olisi siis kaksi kertaa Päijänteen kokoinen.

Tutkijat uskovat, että Titanin pinnan alla voi olla metaanilähde, joka purkautuu tasaisin väliajoin. Jos väite pystytään todistamaan, se auttaa selittämään metaanin pysyvyyttä Titanin kaasukehässä.

Tutkijat ovat kiinnostuneita Titanista etenkin sen vuoksi, että sen uskotaan muistuttavan jossain määrin alkuaikojen Maata.

Löydöstä kertoo tiedelehti Nature torstain numerossaan.