Lapin matkailukesä täyteen vauhtiin juhannusviikolla

Lapin matkailukesän uskotaan kiihtyvän täyteen vauhtiinsa ensi viikolla eli juhannusviikolla. Koleahko ja epävakainen alkukesä on jonkin verran pidätellyt Lappiin suuntaavia yksittäisiä turisteja. Sen sijaan kotimaiset ja ulkomaiset ryhmämatkailijat eivät säätä mittaile, vaan kulkevat ennalta sovitun matkasuunnitelman ja aikataulun mukaan.

juhannus
Laivuri ja risteily-yrittäjä Tapani Lappalainen
Jorma Korhonen / Yle

Matkailukesän vilkastuminen näkyy Lapissa jo pohjoista myöten. Inarissa Tapani Lappalainen aloitti vesibussiliikenteen viikko sitten. Lappalaisen uusi laiva - katamaraani - on herännyt sinällään suurta huomiota ja kiinnostusta. Inarissa rakennettu alus on aivan erikoinen muodoltaan ja malliltaan.

- Ihan mukavasti ovat jo nämä päivittäiset risteilyt vetäneet väkeä. Liekö sitten tämä laiva, joka ihmisiä kiinnostaa, laivuri-kapteeni naurahtaa.

Uusimpana uutuutena Lappalainen järjestää tänä kesänä viihderisteilyjä. Silloin Inarinjärvellä katamaraanissa lauletaan karaokea ja kuullaan hyvien musiikkivirtuoosien esityksiä. Harmonikkataiteilijoista lähtien vierailee laivalla.

Tapani Lappalainen uskoo, että tänä kesänäkin hän saa 6000-7000 risteilyvirasta. Uuteen alukseen mahtuu kerralla toistasataa ihmistä.

Toiveikkain mielin myös Karhunpesäkivellä

Myös yrittäjä Jyrki Salonen Karhunpesäkivellä on lähtenyt toiveikkain mielin tähän kesään. Siellä Ivalon ja Inarin rajamaastossa liikehdintä lisääntyy ja varsinainen kesähulina alkaa viimeistään juhannukselta.

- Bussiryhmät ovat jo kovastikin liikkeellä, mutta omalla autolla matkustelevat vielä vähän odottelevat. Luulenpa kuitenkin, että sääkartat jo näistäpuoliin antavat lähtökäskyjä. Sää lämpenee. Toivottavasti.

Jyrki Salonen pitää myös Juhannusta kesämatkailun varsinaisena starttina. Epävirallisen laskennan mukaan Karhunpesäkivellä käy noin 120 000 matkailijaa vuodessa. Saman verran kuin saamelaismuseossa Siidassa.