Oulu jännittää Nokia-uutisia

Nokia on saanut Oulun kaupunginjohdon jälleen varuilleen. Ennakkovaroitus on tullut siitä, että ennen juhannusta tulee huonoja uutisia.

Kuva: Yle

Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen ennakoi, että Nokialta on tulossa isoja saneeraustoimia, mutta tarkkaa aikataulua ja laajuutta hän ei osaa arvioida.

- Meillä on näkemys, että kun katsoo Nokian tilannetta tällä hetkellä, niin hyvin todennäköistä on että myös Oulua koskee nämä muutokset, mitä tulee, mutta missä laajuudessa, niin sitä en pysty arvioimaan ollenkaan.

Kaupunki on kärsinyt viime vuosina pahoin Nokian väen vähennyksistä. Yhtiön työntekijämäärä on sulanut 1200 henkilöön. Vaikutuksia on ollut myös alihankkijoihin. Toisaalta Ouluun on saatu luotua korvaavia työpaikkoja ja houkuteltua uusia yrityksiä.

Jos suuruusluokka alkaa olla tuhansia henkilöitä, muutosta on erittäin vaikea hallita.

Matti Pennanen

- Täällä on saatu synnytettyä uudenlaista liiketoimintaa tilalle, mutta tietenkin on osaamisalueita ja henkilöitä, joiden koulutus on tosi vaikeaa. Jos suuruusluokka alkaa olla tuhansia henkilöitä, muutosta on erittäin vaikea hallita lyhyellä aikajänteellä, sanoo kaupunginjohtaja Pennanen.

Oulun nokkamies vaatii valtiolta ripeitä toimia aivovuodon tukkimiseksi.

- Se osaamistaso, mikä meillä on ollut ja tietoliikennetason osaaminen, niin kyllä tässä tietyt pelastusoperaatiot olisi syytä koko valtakunnan tasolla ottaa, että se osaamistaso ei karkaisi koko maasta pois.