Nokia vähentää Suomesta 3 700

Nokia vähentää tuhansia. Salon tehdas laitetaan kiinni. Lisäksi yhtiö haluaa eroon ydinliiketoimintaan kuulumattomista osista.

Nokian ahdinko
Työntekijöitä poistumassa Nokian Salon tehtaalta toimitusjohtaja Stehen Elopin videon kautta välitetyn tiedotustilaisuuden jälkeen 14.6.2012.
Työntekijöitä poistumassa Nokian Salon tehtaalta toimitusjohtaja Stephen Elopin videon kautta välitetyn tiedotustilaisuuden jälkeen 14.6.2012.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Matkapuhelinvalmistaja Nokia on kertonut uusista rajuista säästöistä.

Maailmanlaajuisesti Nokia vähentää noin 10 000 työntekijää. Suomessa suunniteltu vähennystarve on 3 700.

Suomen vähennyksistä 850 lähtee Salosta matkapuhelintehtaasta. Salossa jatkaa tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö.

Väenvähennykset on tarkoitus tehdä ensi vuoden loppuun mennessä.

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop sanoo, että suunnitellut vähennykset ovat raskaita.

- Emme tee henkilöstöömme mahdollisesti vaikuttavia suunnitelmia kevyin perustein ja työskentelemme lujasti sen eteen, että vähennysuhan alla olevat työntekijämme saavat tarvittavaa tukea, vaihtoehtoja ja neuvoja uusien mahdollisuuksien löytämiseksi, Elop kommentoi Nokian tiedotteessa.

Nokian tavoitteena on noin 1,6 miljardin euron kustannussäästöt ensi vuoden loppuun mennessä.

Tiettävästi kyseessä on Suomen yrityshistorian suurin irtisanominen.

Suomen ulkopuolelta Nokia suunnittelee sulkevansa Ulmin toimipisteen Saksassa ja Burnabyn toimipisteen Kanadassa.

Nokia hakee säästöjä myös tukitoimintoja virtaviivaistamalla sekä terävöittämällä markkinointi- ja myyntitoimintoja.

Nokia myös luopuu ydinliiketoimintaan kuulumattomista osista. Torstaina Nokia kertoikin myyvänsä luksuspuhelinyksikkö Vertun.

Kaiken kukkuraksi Nokia antoi torstaina myös tulosvaroituksen. Nokia arvoi, että yhtiön laite- ja palveluyksikön liikevoittoprosentti on aiempia arvioita kehnompi.

Nokia oli arvoinut, että liikevoittoprosentti olisi toisella neljänneksellä samaa tasoa kuin ensimmäisellä neljänneksellä. Nyt Nokia ennakoi, että liikevoittoprosentti on toisella neljänneksellä alempi kuin ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokian palveluksessa Suomessa on tällä hetkellä noin 9 100 työntekijää. Pääkaupunkiseudulla työntekijöitä on 3 500, Oulussa noin 1 200, Tampereella noin 1 600 ja Salossa noin 2 800, joista matkapuhelintehtaalla ja sen tukitoiminnoissa 850.

Maailmanlaajuisesti yhtiöllä on noin 56 000 työntekijää.