1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntoreitit

Eteläisen Kaupunginselän kehittämiseen kaivataan apua

Eteläisen Kaupunginselän umpeutumista pyritään estämään. Uhkana on, että alue kasvaa umpeen sadan vuoden kuluessa. Myös ulkoilureittejä pyritään kehittämään.

Kuntoreitit
Sundominlahti uhkaa rehevöityä
Sundominlahti uhkaa rehevöityäJarkko Heikkinen / Yle

Vaasassa haetaan vaihtoehtoja Eteläisen Kaupungiselän eli Sundominlahden umpeutumisen estämiseksi. Eteläinen Kaupunginselkä on noin kaksi kilometriä leveä ja kuusi kilometriä pitkä merenlahti. Kaupungin kaavoitusosastolla on käynnistynyt Eteläistä Kaupunginselkää koskeva projekti, joka tutkii erilaisia kehittämismahdollisuuksia sekä Eteläisen Kaupunginselän umpeen kasvamista hidastavia toimenpiteitä.

Suurimmaksi osaksi veden syvyys Eteläisellä Kaupunginselällä on alle 1,5 metriä ja suureksi osaksi alle metrin. Maankohoamisen myötä alue mataloituu vuosi vuodelta ja vesi on karkaamassa alueelta. Mataloitumista nopeuttaa huomattavasti Tuovilanjoen ja Sulvanjoen mukana tulevat lietteet ja ravinteet. Pelkona on, että Eteläinen Kaupunginselkä on sadan vuoden kuluttua täysin umpeen kasvanut. Internetissä on tällä hetkellä kysely, jonka kautta ihmiset voivat kertoa omia ideoitaan. Samanaikaisesti suunnitellaan alueen ulkoilureitistön kehittämistä.

- Tässä haetaan nyt vaihtoehtoja millä tavalla se vesi saadaan täällä pysymään. Todennäköisesti vesi ei pysy täällä maan kohoamisen vuoksi, kertoo Vaasan kaupungin maisema-arkkitehti Christine Bonn.

Eteläisen Kaupunginselän kehittämis- ja toimenpidesuunnitelma on tarkoitus valmistua ensi vuoden aikana ja ulkoilureitistön kehittämissuunnitelman tämän vuoden lopussa.

Lue seuraavaksi