Karjalainen villapeitto lämmitti evakkomatkaa

Lahtelaisen Leea Kekin juuret ovat syvällä Karjalassa. Evakkorekeen pelastettiin suvulle tärkeät kapiot ja liinat.

Kuva: Laura Mäkiniemi / Yle

Käsityöt välittävät tarinoita karjalaisuudesta viikonloppuna Lahden ammattikorkeakoulun tiloissa pidettävässä näyttelyssä. Vanhassa teatterisalissa on esillä entisajan karjalaisia käsitöitä.

Karjalaisessa kulttuurissa käsityötaito on ollut jopa naisen ja miehen arvon mitta.

- Varmasti on näin. Esimerkiksi miniän piti näyttää arvonsa ja taitonsa kapioiden avulla. Äitini kertoi, että kun hän siirtyi Illilän kartanoon, niin isoäitini kutsui kylän naiset katsomaan, minkälaiset kapiot miniä toi mukanaan, Leea Kekki naurahtaa.

- Kun äitini 1962 tuli Lahteen, oli hänen asunnossaan vielä kangaspuut. Hän kutoi jatkuvasti, minullekin takkikankaan.

Käsitöiden arvostuksesta kertoo sekin, että evakkoretkelle pelastettiin niitä mukaan mahdollisimman paljon. Kekin omistama villapeitto muistaa dramaattiset hetket.

- Tämä on tehty Vakkilan kylässä Viipurin maalaiskunnassa. Mummoni on kehrännyt omista lampaistaan langan. Minäkin muistan evakkomatkan, saimme härkävaunuun viljasäkkejä mukaan ja tämä rekipeitto oli viljasäkkien päällä suojana.

- Varmasti olen nukkunut tämän peiton päällä siellä härkävaunussa. Tämä on ollut Vakkilaisen suvun omistuksessa ja nyt minulla, Kekki silittää villaisen kudotun peiton pintaa.

Käsitöihin ei ole enää aikaa

Leaa Kekki itse on oppinut aikanaan äidiltään arvokkaan käsityötaidon.

- Reikäompeleesta olen pitänyt. Sitten innostuin tekemään kansallispukuja, ja niitä sattui tulemaan jopa kolme kappaletta, Kekki naurahtaa.

Lauantaista sunnuntaihin kestävään käsityönäyttelyyn lavastetaan esimerkiksi karjalainen koti.

Näyttelyn vanhin työ on kudottu 1700-luvun lopulla. Kekki arvioi, että nykyään ihmisillä on käsitöihin enää vähän aikaa.

- Nämä vanhat ovat uniikkeja eikä näitä mistään enää saa. Nykyajan ihmisillä ei ole enää taitoa eikä aikaa. Sitä ihmettelee, että kuinka ennen vanhaan talon emännät ja tyttäret ehtivät karjan hoidon ohella tehdä, Kekki pohtii.

Karjalaisia kesäjuhlia vietetään Lahdessa sunnuntaihin asti. Tapahtumaan odotetaan pariakymmentä tuhatta juhlavierasta.