Iin biennaali pitää meteliä ympäristötaiteen puolesta

Oulun pohjoispuolella sijaitseva Ii on herättänyt huomiota ympäristötaiteen ystävänä. Iin biennaali järjestetään tänä vuonna kolmannen kerran. Taiteilijat on kutsuttu pääosin Pohjoismaista.

kulttuuri
Ympäristötaiteilija ja Iin biennaalin pääkuraattori Timo Jokela teostansa veistämässä kesäkuussa 2012.
Ympäristötaiteilija ja Iin biennaalin pääkuraattori Timo Jokela veistämässä teostansa kesäkuussa 2012.Yle

Moottorisaha laulaa Iijoen rantakaistalla. Ympäristötaiteilija ja Iin biennaalin pääkuraattori Timo Jokela työstää puista teostaan, jonka osat ovat vielä hujan hajan paikkakunnalle nousevassa taidepuistossa.

Rakenteilla olevaa teosta ovat innoittaneet muun muassa Iijoki ja entisaikojen vilkas kauppapaikka, Iin Hamina.
– Tässä työssä näkyy tyypillinen lähestymistapani. Vierailin ensin paikkakunnan museossa ja katselin ympäristöä. Iitä tunnen entuudestaan. Se lähti siitä melko luonnollisesti, että aloin pyöritellä tätä veneaihiota, Jokela kertoo.

Horisontti kateissa

Oulun pohjoispuolella sijaitsevassa Iissä uskotaan taiteen vetovoimaan. Muuttovoittoinen kunta herätti huomiota neljä vuotta sitten perustamalla ympäristö- ja veistotaiteen biennaalin.

Nyt joukko ulkomaalaisia, pohjoisen taiteilijoita viimeistelee töitään nelostien varrella olevassa puistossa. Taiteilijat tulevat Islannista, Färsaarilta, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä. Mukana on myös paikallinen residenssitaiteilija, joka on kotoisin Kamerunista.

Färsaarilta Iihin tullut Ole Wich on hieman hämillään. Hän rakentaa teosta, jossa näkyy kotisaarten perinteisten lammasaitausten muotoja.
– Täällä on omituista, koska horisontti ei näy. Olen kaiken aikaa eksyksissä. Färsaarilla voi nähdä meren joka paikasta, Wich toteaa.

Orpotytön tarina

Kansainvälisesti neljä vuotta sitten aloittanut biennaali on saanut akateemiseksi päävieraakseen lontoolaisen taidehistorioitsijan ja tietokirjailijan Amy Dempseyn. Dempsey on kartoittanut vuosia ympäristötaidetta ja sen tekijöitä maailmalla. Tuloksena on syntynyt kirja Destination Art, jota Dempsey innokkaasti markkinoi.
– Kaikki kirjaan haastattelemani taiteilijat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että he saavat vihdoin äänensä kuuluviin. Suuri osa heistä työskentelee galleria- ja museomaailman ulkopuolella, Dempsey kertoo.

Järjestyksessä kolmas Iin biennaali seisoo syvällä savessa. Töissä tuoksuu usein puu. Islannista on tuotu maisemaan kuulumattomia laavakiviä. Töihin sekoittuvat usein myös omakohtaiset tarinat.

– Äitini asui nuoruutensa Iissä orpotyttönä. Hän oli täällä piikana. Äiti muisteli aina elämänsä loppuun asti sitä, kuinka hän pääsi kesäisin niitylle haravoimaan. Se oli hänelle yksi onnellisimmista asioista. Olen siksi halunnut nostaa haravan työssäni esiin symbolina, Timo Jokela kertoo.

Iin biennaali avataan perjantaina 15. kesäkuuta.