Nokialla pompahdetaan kesken kymppiluokan lukioon

Jos peruskoulun päättötodistuksella ei pääsekään sinne minne haluaa, voi nuorella olla edessään aikamoinen pohdinta. Nokian kaupungissa lukioon halajavat oppilaat pääsevät koeajalle lukioon, vaikkei keskiarvo sinne välttämättä riittäisi.

lukio
Ylioppilaslakki.
Yle

Tänään yhteishakutulokset kertovat peruskoulunsa päättäneille pääsikö siihen lukioon tai sille linjalle ammatilliseen oppilaitokseen kuin halusi. Jos kaikki ei mennytkään niin kuin piti, ei kaikki ole vielä menetetty. Esimerkiksi Nokialla voi päästä lukioon koeajalle.

Nokian lukion pääsyrajana on 7,5 keskiarvo. Sitäkin huonommalla keskiarvolla saattaa päästä kiinni lukio-opintoihin. Nokialla on ollut jo parin vuoden ajan käytössä ns. lukiokymppi.

- Meillä pääsee esimerkiksi 7,3 keskiarvolla kokeilemaan lukiokursseja. Jos ei kurssien suorittaminen onnistu, voi palata takaisin kympille parantamaan peruskoulun arvosanoja, rehtori Juha Sainio sanoo.

Työnteon tahto löytyy

Nokian lukiokymppi on ollut menestys. Varsinkin vanhemmilta on tullut koululle paljon positiivista palautetta siitä, että nuorelle on annettu vielä mahdollisuus.

- Vuosittain on noin 10 sellaista, jotka ovat yrittäneet kympiltä lukioon. Kahden vuoden aikana ainoastaan kaksi on jouduttu palauttamaan takaisin kympille korottamaan peruskoulun tuloksia, Sainio kertoo.

Oppilaat ovat rehtorin mukaan ikään kuin veitsi kurkulla. Nyt viimeistään on pakko tehdä töitä, jotta selvittää lukio-opintonsa ja pääsee eteenpäin opinpolulla.

Kahden vuoden aikana ainoastaan kaksi on jouduttu palauttamaan takaisin kympille korottamaan peruskoulun tuloksia.

Juha Sainio

- Osin on saatu jopa tosi hyviä tuloksia, osa menee vähän rimaa hipoen, mutta ovat kuitenkin selvinneet lukion loppuun, Sainio sanoo.

- 15-vuoden iässä aika monella on sellainen tilanne, että ei olla oikein vielä pistetty paukkuja peliin. Mutta sitten kun on tilanne päällä, niin löytyy työnteon tahto, Sainio lisää.

Ilmoittautuminen on joustavaa

Nokialaisnuorten kannattaa olla ripeitä, jos mielivät varmistaa paikkansa lukiokympillä. Takarajaa ilmoittautumiseen ei kuitenkaan ole. Maanantaihin mennessä ilmoittautunut saa paikan varmemmin.

- Käytännössä on yritetty näiden kolmen päivän aikana saada ilmoittautumiset täyteen, mutta kyllä niitä on vielä elokuussakin otettu, rehtori Juha Sainio sanoo.

Lukiokymppi on tarkoitettu vain nokialaisille.

- Tämä on kuitenkin perusopetusta. Haluamme varmistaa tällä, etteivät nokialaisnuoret jää ilman jatko-opiskelupaikkaa, Sainio toteaa.